Ekstremalnie czekoladowa tarta.  Mocno schłodzona przypomina nieco lody. O  mały włos, a   nie powstałaby wcale. I  byłaby to strata ogromna. Zamiast niej  planowałam   ciasto czekoladowe, ale moja mała córeczka robiła wszystko, bym w kuchni miała jak najmniej czasu. Musiałam więc pójść na skróty. I zamiast piec, rozdrobniłam czekoladowe herbatniki, wymieszałam z masłem, zagniotłam i schłodziłam. Na nie wyłożyłam pozostały po wykorzystaniu do dekoracji babeczek krem ganache. Kolejne chłodzenie, dekoracja malinami i zachwyt obłędny. Mój i gości.

 

tarta czekoladowa

Bezczelnie zjadłam ostatni kawałek, bo dawno nie zrobiłam tak świetnego deseru. Zazwyczaj surowo oceniam swoją pracę, więc skoro czekoladową tartą sama się rozkoszuję, to uwierzcie, jest wyjątkowa:) Najwygodniej zrobić ją dzień wcześniej, bo deser potrzebuje porządnego chłodzenia.

tarta czekoladowa

Składniki:

na forme podłużną lub okrągłą o 20-22 cm

  • 250 g czekoladowych herbatników lub czekoladowych ciastek owsianych
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao

na krem:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 170 g czekolady najlepiej gorzkiej, ale można pomieszać z mleczną lub użyć samej mlecznej
  • 2 łyżki likieru czekoladowego lub amaretto
  • 2 szklanki malin

Masło rozpuścić, przestudzić. Ciasta rozdrobnić w malakserze lub ręcznie rozbić na puch.Wymieszać z roztopionym masłem i kakao. Wyłożyć na dno formy do tarty, dobrze ugnieść, by była równa powierzchnia. Formę wstawić na co najmniej dwie godziny do lodówki.

Krem:

Śmietankę wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szybko z ognia i wrzucić połamaną czekoladę. Wymieszać tak, by czekolada się całkowicie rozpuściła. Odstawić krem do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Przed wyłożeniem na tartę, krem zmiksować. Dodać likier, wymieszać i wyłożyć na spód z ciastek. Udekorować malinami.

 

tarta czekoladowa

Tartę można oprószyć cukrem pudrem lub startą czekoladą.

tarta czekoladowa


CiastaDeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze