To ciasto bananowe robi się ekspresowo (przygotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut), wystarczy wymieszać w misce wszystkie składniki, przenieść do keksówki i upiec :) Pomimo, że jest bez jajek, pięknie wyrasta i jest wilgotne jak tradycyjne ciasto bananowe.
Dzięki temu, że ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość. Nic nie traci na smaku i wyglądzie nawet po 3 dniach. To dobry wybór na piknik lub na drogę :)
Składniki (na 1 keksówkę):
- 4 dojrzałe banany
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- 0,25 szklanki cukru (zamiast cukru możesz dać 1/4-1/3 posiekanej gorzkiej czekolady)
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj banany rozdrobnione widelcem (lub blenderem), olej i cukier.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto.
- Piecz w nagrzanym piekarniku 40-45 minut.
29 komentarzy
szukamciastweganskich says:
Dzięki! Moja drużynowa jest weganką i z dziewczynami chcemy jej podziękować za wspaniałą kolonię zuchową, a impreza bez ciasta się nie liczy… Wreszcie jakiś prosty przepis, który na kolonii też da się zrobić!
Dzięki :D
/Z299
mini says:
Dzięki za przepis. Dodałam jeszcze jedną brzoskwinię, orzechy laskowe i cynamon. Czekam co wyjdzie.
mini says:
A i zamiast cukru dałam ksylitol. Jest zdrowszy, a równie słodki.
dr says:
Ten przepis nie jest zdrowy- mąka, olej…
lina says:
ale jaka mąka zostala tu uzyta?
Agata says:
tu była zwykła pszenna tortowa, ale możesz zrobić z orkiszową lub pół na pół z razową
Magdalena says:
Nie byłabym sobą gdybym czegoś od siebie nie dodała. :) Dodałam żurawinę, rodzynki i migdały. Ciekawe jak wyjdzie natomiast czuję, że będzie bardzo bardzo dobry. :)
Agata says:
z takimi dodatkami może być tylko jeszcze smaczniejsze! mam rację? ;)
Lila says:
Czy zamiast mąki przennej może być żytnia ? Ciasto wtedy wyjdzie ? Niestety mam tylko taką teraz w domu i chce ją wykorzystać ;)
Agata says:
możesz spróbować, choć nie wiem czy nie będzie za mokre wówczas. Obawiam się, że może nie wyrosnąć. Bez problemu można to ciasto zrobić z mąką razową czy orkiszową, ale na żytnią bym uważała. Gdybyś jednak zdecydowała się na eksperyment, koniecznie napisz o rezultacie ;)
Natalia says:
Ciasto wyszło mi bardzo dobre. Było szybkie, łatwe i smaczne.
Dorota says:
Świetny przepis. Zrobiłam z rabarbarem, jest pyszne.
Agata says:
Super! Podoba mi się ten pomysł, aby dać rabarbar! Dziękuję za inspirację :)
Ola says:
Moje ciasto jest nadal jasne a piecze się juz ponad 50 minut:/ chyba poczekam do godziny i mam nadzieję ze cos z tego będzie :)
Agata says:
Wszystko zależy od piekarnika. Jakie Ci wyszło?
Mako says:
Ciasto super, nie spodziewałam się że będzie tak słodkie od samych bananów:)
Jak przechowujesz to ciasto? Czy w szczelnym pudełku , w lodówce, czy pod ściereczką na blacie?:)
Agata says:
albo w ściereczce, albo w pojemniku na ciasto
Monia says:
Czy można zamienić mąkę pszenną na babanową? I co wtedy z proporcjami??
Agata says:
Nie używałam takiej mąki, więc nie mam pojęcia, jak się ciasto zachowa. Jak odważysz se spróbować, proszę napisz, jakie wyszło!
Kate says:
U mnie wyszedł zakalec. Dodałam mąkę orkiszowa i erytrytol. Nie wiem czemu nie wyszło:(
Katarzyna says:
U mnie drugi raz zakalec:( Jedyna zmiana to jasna maka orkiszowa ale wszystko na niej pieke i wychodzi pieknie:((
Ewelina says:
Wyszedł zakalec :(
ANia says:
Czy zamiast masła mogę dodać olej? i czy takie same proporcje jak z masłem.
Pytam bo córcia jest alergikiem.
Agata says:
tak, można użyć olej.
Magda says:
Jeny dziewczyny ale fajny przepis. Wszystko wyszło jak trzeba, smak bardzo dobry. Zrobiłam z 3 bananów, przelałam do foremek na mufinki i zaczęłam piec w niedokońca nagrzanym piekarniku. Iwiecie co! żaden zakalec nie wyszedł. Ciasto jest pulchne, miękkie, rozplywa się w ustach. A jestem lewa do wypieków więc przepis jak najbardziej daje rade. Polecam.
Agata says:
super, bardzo się cieszę! :)
Jagoda says:
Ciasto wyszło przepyszne. Dziś robię po raz kolejny, jest mega łatwe!
Aleksandra Kot says:
jak wymieszałam miałam wrażenie ze jest ciut za gęste, ale wyszlo idealne, piękne popękane, aż rozciąnęło jednorazową keksówkę ^^
Ewelina says:
Witam, córka nie może mąki pszennej, żytniej ani orkiszowej czy może być jaglana, kokosowa, gryczana lub ryżowa? W jakich proporcjach?