Ponownie wracam do postanowienia: będę więcej pić (i chodzić na siłownię ;)! Niestety mam z tym problem, bo o tym zapominam. Dlatego szykuję sobie od razu cały dzbanek lub słoik i stawiam w widocznym miejscu,aby nie zapomnieć ;) Na balkonie już rośnie mięta cytrynowa, marokańska i truskawkowa, melisa i werbena – idealne do lemoniad.
Ostatnio częściej eksperymentuję, dodając warzywa (ogórek) i zioła: bazylię, czy rozmaryn. Dla mnie smakowo lemoniada ogórkowo-truskawkowa to dobra kombinacja, ale wiem, że dla niektórych z Was może być zbyt „wytrawna”. Możecie wówczas dosłodzić lemoniadę miodem lub cukrem.
Składniki:
- 1 litr wody mineralnej
- 5 truskawek
- 1 ogórek gruntowy
- 2-3 plasterki cytryny
- kilka listków mięty (dałam miętę cytrynową i marokańską)
- 3 listki bazylii
Sposób przygotowania:
- Do dzbanka wlej wodę.
- Ogórka umyj (nie obieraj), pokrój w plasterki, umyte truskawki pokrój również w plasterki.
- Wrzuć do wody plasterki cytryny, ogórka, truskawek oraz liście mięty i bazylii.
- Schłodź w lodówce.
- Jeśli chcesz, możesz dosłodzić, ja piję wodę owocową bez cukru.
4 komentarze
fryzjer katowice says:
nie wiedziałem że można taka mieszankę zrobić, smakuje woda z cytryną
Paulinakropka says:
Świetne rozwiązanie na upalne dni:-)
jero says:
trzeba wypróbować na weekend bo zapowiadają ponad 30 stopni
Rodzynki Sułtańskie says:
Ja uwielbiam wodę z gałązką rozmarynu. Stoi w dzbanku cały dzień, a ja cały dzień popijam :) Opcja ogórkowa brzmi nieźle!