Zielone koktajle robią ostatnio furorę nie tylko wśród hollywoodzkich gwiazd. Nic dziwnego, gdyż są bardzo zdrowe, dostarczają dużą dawkę minerałów i warzyw i dodają wiele energii. I do tego są smaczne! :)
Dodatek owoców (w tym przypadku jabłko, banan i cytryna) sprawia, że koktajl w smaku jest bardziej owocowy niż warzywny. Zarówno roszponka, jak i natka są bogate w żelazo i witaminę C, która pomaga go przyswoić. Roszponka ponadto to cenne źródło witamin z grupy B a także potasu, manganu, miedzi, cynku i wapnia. Roszponka jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny (w przeciwieństwie do banana).
Idea zielonych koktajli jest prosta: wystarczy zmiksować zielone warzywa z owocami i wodą (lub mlekiem roślinnym).
Warzywa do zielonych koktajli:
- natka pietruszki
- szpinak
- jarmuż
- roszponka
- seler naciowy
- sałata
- liście rzodkiewki
- ogórek – zobacz smoothie ogórkowo-jagodowe
Owoce do zielonych koktajli:
Dodatki do zielonych koktajli:
- siemię lniane
- pestki dyni
- kiełki
- pokrzywa
- mięta
- imbir
- cynamon
- orzechy
Składniki (na ok.700ml):
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki roszponki
- 1 jabłko
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 banana
- 1 łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie)
- ok. 1/2 wody mineralnej niegazowanej
Sposób przygotowania:
- Warzywa i owoce zmiksuj blenderem z 1 szklanką wody.
- Dolej wodę do uzyskania odpowiedniej dla Ciebie konsystencji.
- Zielony koktajl pij od razu po przygotowaniu.
Gdy zobaczyłam w Nowym Jorku (w pierwszym sklepie po drodze z lotniska ;) ) ten słoik, wiedziałam, że musi być mój. Nie wahałam się ani chwili i to był mój pierwszy zakup :)
2 komentarze
Krysia says:
skład – samo zdrowie, ale wygląd nie jest zbyt apetyczny :P mimo tego jestem wielką fanką tego typu koktajli. Polecam wszystkim!
Agata says:
Kolor w 100% naturalny ;)