Zielony koktajl z pietruszką i roszponką

Zielone koktajle robią ostatnio furorę nie tylko wśród hollywoodzkich gwiazd. Nic dziwnego, gdyż są bardzo zdrowe, dostarczają dużą dawkę minerałów i warzyw i dodają wiele energii. I do tego są smaczne! :)

Dodatek owoców (w tym przypadku jabłko, banan i cytryna) sprawia, że koktajl w smaku jest bardziej owocowy niż warzywny. Zarówno roszponka, jak i natka są bogate w żelazo i witaminę C, która pomaga go przyswoić. Roszponka ponadto to cenne źródło witamin z grupy B a także potasu, manganu, miedzi, cynku i wapnia. Roszponka jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny (w przeciwieństwie do banana).

Zielony koktajl z pietruszką i roszponką

Idea zielonych koktajli jest prosta: wystarczy zmiksować zielone warzywa z owocami i wodą (lub mlekiem roślinnym).

Warzywa do zielonych koktajli:

Owoce do zielonych koktajli:

Dodatki do zielonych koktajli:

  • siemię lniane
  • pestki dyni
  • kiełki
  • pokrzywa
  • mięta
  • imbir
  • cynamon
  • orzechy

Składniki (na ok.700ml):

  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki roszponki
  • 1 jabłko
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 banana
  • 1 łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • ok. 1/2 wody mineralnej niegazowanej

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa i owoce zmiksuj blenderem z 1 szklanką wody.
  2. Dolej wodę do uzyskania odpowiedniej dla Ciebie konsystencji.
  3. Zielony koktajl pij od razu po przygotowaniu.

Zielony koktajl z pietruszki i roszponki

Gdy zobaczyłam w Nowym Jorku (w pierwszym sklepie po drodze z lotniska ;) ) ten słoik, wiedziałam, że musi być mój. Nie wahałam się ani chwili i to był mój pierwszy zakup :)Zielony koktajl z pietruszką i roszponką


NapojePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze