Rabarbar chodzi za mną cały czas, podobnie jak szparagi. Tym czasem wersja na ekspresowe ciasto, bez miksera, ucierania, idealne dla zapracowanych lub leniuchów ;) A także dla tych, co twierdzą, że nie potrafią piec. To ciasto uda się każdemu :)
Rabarbar świetnie komponuje się z truskawkami, więc możecie podać to ciasto z bitą śmietaną i truskawkami. Do bitej śmietany koniecznie dodajcie trochę wanilii :) W wersji wegańskiej wystarczy zastąpić masło margaryną i pominąć bitą śmietanę. Proste, prawda? :)
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru (dałam ksylitol)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jabłka (jeśli chcecie samo ciasto z rabarbarem, pomińcie jabłka a zamiast nich dajcie 2 razy więcej rabarbaru i cukru)
- 500g rabarbaru
- 70-100g cukru (dałam ksylitol)
- 100g masła (pół kostki)
Sposób przygotowania (na tortownicę o średnicy 23cm):
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Rabarbar umyj, osusz (nie obieraj!) i pokrój w 1 cm kawałki. Wymieszaj z cukrem i zostaw na ok. 20 minut. następnie odsącz.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
- Wymieszaj suche składniki.
- Na dno formy daj 1/3 suchych składników, jabłka, następnie 1/3 suchych składników, odsączony rabarbar. Na wierzch pozostałe 1/3 składników i starte na tarce o grubych oczkach masło.
- Piecz 50 minut, po upieczeniu ostudź na metalowej kratce.
- Ciasto z rabarbarem i jabłkami podawaj z bitą śmietaną. Możesz też posypać podprażonymi płatkami migdałów
6 komentarzy
Michał says:
rzeczywiście prosty przepis, każdy sobie z nim poradzi, jeśli będzie oczywiście chciał :)
Czysciki says:
Uwielbiam ciasto z rabarbarem tak samo jak szarlotkę. Już kilka wersji tego ciasta jadłam i teraz trafiłam na nowy przepis więc dziś będzie robione bo rabarbar jest i to z domowego ogródka ;) Smaka złapałam ;)
Berenika says:
a będzie to tego ciasta pasowała kruszonka? uwielbiam kruszonkę;)
Agata says:
tak, możesz śmiało dać kruszonkę :)
Gaga says:
A jajka nie trzeba dodac?
Agata says:
nie trzeba :)