W oryginale quatre -quarts. Francuska klasyka. Alternatywa dla porannego croissanta. Do zabrania na piknik albo popołudniowe plotki z przyjaciółką. Rachel Khoo twierdzi, że nad Sekwaną każdy kucharz proporcje ciasta cytrusowego ma w głowie. No cóż, po pierwszym pieczeniu mam i ja, choć nie wiem, czy to powód do jakieś szczególnej dumy. Zapamiętać trzeba jedynie cztery główne składniki, odmierzane w tych samych proporcjach i dwa dodatki. Potem ciasto trafia do piekarnika, w domu roztacza kuszący cytrusowy aromat, który swoją mocą przebija wszystkie odświeżacze. Po poł godzinie ciasto cytrusowe nadaje się do degustacji. Wtedy możecie zaparzać filiżankę herbaty. Przyda się bardzo.
Ja od siebie do ciasta dodałam świeże owoce. Z malin zrobiłam delikatny mus wzbogacony cytrynową skórką. Pasuje, jak ulał, ciekawe dlaczego Francuzi na to nie wpadli?:)
Składniki:
- 4 jajka
- 25 dag cukru pudru
- 25 dag masła plus łyżeczka do posmarowania formy
- 25 dag mąki
- skórka starta z cytryny i pomarańczy
- łyżeczka proszku do pieczenia
dodatki:
świeże maliny i borówki
Przygotować 3 miski:
Masło roztopić o ostudzić. Å»ółtka oddzielić od białek. W pierwszej misce białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać połowę cukru. W drugiej misce na puszystą masę ubić żółtka z pozostałym cukrem. Do trzeciej wsypać mąkę, proszek i obie starte skórki. Mąkę z dodatkami wsypać do masy żółtkowej. Następnie dodać roztopione masło i delikatnie wmieszać do masy. Na koniec do ciasta dodać ubite białka i ostrożnie, lekko połączyć z masą.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do ciasta ( prostokątną, jak do babki) wysmarować masłem i oprószyć lekko mąką. Do formy przełożyć ciasto i piec około 35-40 minut, do tak zwanego suchego patyczka
Przepis z książki: Rachel Khoo, Mała Paryska Kuchnia
3 komentarze
Michał says:
Rzeczywiście proste składniki i łatwo je zapamiętać. Efekt końcowy jest zaskakujący. Pyszności.
Ha 013 says:
Czy na pewno dajemy do ciasta tylko 2 jaja? Jakie wymiary powinna mieć forma do ciasta?
Sylwia says:
4 jajka! Już poprawiłam, dziękuję za uwagę! Piekę w keksówce 25cm/11cm.