Szarlotka sypana to bardzo szybkie ciasto z jabłkami, bez użycia miksera. Wystarczy zetrzeć jabłka, wymieszać suche składniki, posypać wierzch ciasta startym masłem i upiec. Wierzch jest chrupiący, środek miękki, a smak… spróbujcie sami :) Do tego lody lub bita śmietana (lub to i to, a co! czasem można ;)) i pyszne ciasto gotowe.
Przepis na szarlotkę sypaną jest stary, ale wciąż dobry :) Warto w szafce w kuchni mieć kaszę manną. Pozostałe składniki zwykle mam, więc jak nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, to nie waham się zbyt długo.
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru (dałam ksylitol)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- cynamon
- 100g masła (pół kostki)
Sposób przygotowania (na tortownicę o średnicy 23cm)
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
- Wymieszaj suche składniki.
- Na dno formy daj 1/3 suchych składników, 1/2 jabłek – oprósz je cynamonem, następnie 1/3 suchych składników, 1/2 jabłek – oprósz je cynamonem,. Na wierzch pozostałe 1/3 składników i starte na tarce o grubych oczkach masło.
- Piecz 50 minut, po upieczeniu ostudź na metalowej kratce.
- Szarlotkę sypaną podawaj z bitą śmietaną.
7 komentarzy
Inspirowane Smakiem says:
Zawsze mnie kusiło to ciacho:)
Jola says:
Moje ulubione ciasto ever :P Mogłabym je jeść codziennie. Åadne ma Pani zdjęcia na blogu. Prosto z aparatu, czy obrabiane w jakimś programie?
Agata says:
Zdjęcia prosto z aparatu w formacie RAW wywołane w programie, gdzie ustawiam jedynie balans bieli, nasycenie barw i kontrast
Kasia says:
Popełniłam ją ….no mega pyszna .
Wykonanie strasznie proste ,nie wiem jak mogłam życ bez szarlotki sypanej :) :) już zawsze będzie ze mną !!!
Lecę znowu cos znaleść pysznego :)
aleksandra says:
Zrobiłam z użyciem mąki razowej – pycha, super prosta w wykonaniu :) Na pewno często będę do niej wracać!
aga says:
Cxyli zamiast sxklanki cukru, szklanka ksylitolu?tak duzo?
Agata says:
Zależy, jakie masz jabłka. Jak kwaśne, to ok. 2/3-1 szklanki ksylitolu, jak słodkie to znacznie mniej