Lemoniada z fiołków to takie kuchenne czary-mary. Smakowo może nie zniewala z nóg, ale kolorem zachwyca. Na bazie tego można zrobić syrop, zagotowując z cukrem lub zrobić nalewkę fiołkową i mieć naturalny barwnik do drinków. Tym razem pozostałam przy lemoniadzie z kwiatów fiołków z sokiem z cytryny. O tak, sok z cytryny jest tu niezbędny!
Przeprowadźcie eksperyment: do naparu z fiołków dodajcie sok z cytryny. Kolor zmienia się w oka mgnieniu :)
Składniki:
- 1 szklanka fiołków (same kwiaty, bez łodyg)
- 2 szklanki wody
- sok z 0,5-1 cytryny (do smaku)
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
- Fiołki zalej 2 szklankami przegotowanej, ciepłej wody, odstaw na noc.
- Rano zobaczysz zielony napar – nie przestrasz się, tak ma być :) Odcedź fiołki.
- Wlej sok z cytryny i obserwuj co się będzie działo :)
- Dosłodź do smaku i podawaj :)
Po dodaniu soku z cytryny otrzymujemy obłędny kolor! :)
4 komentarze
gin says:
Zachwycające :)
Jola says:
Wygląda naprawdę zadziwiająco. Świetny pomysł :)
irenka says:
fiolki zerwana z trawnikow? takie osiusiane przez pieski…obrzydliwosc chyba się pani pogubila w tum watpliwym czarowaniu…
Agata says:
Fiołki zerwane z przydomowego, ogrodzonego ogródka na wsi w górach :) z dala od drogi.
Pani Irenko – miło nam, że Pani nadal tu zagląda pomimo pisania samych nieprzychylnych komentarzy. Pozwala to myśleć, że jednak znajduje tu Pani coś interesującego również dla siebie :)