Lemoniada z fiołków to takie kuchenne czary-mary. Smakowo może nie zniewala z nóg, ale kolorem zachwyca. Na bazie tego można zrobić syrop, zagotowując z cukrem lub zrobić nalewkę fiołkową i mieć naturalny barwnik do drinków. Tym razem pozostałam przy lemoniadzie z kwiatów fiołków z sokiem z cytryny. O tak, sok z cytryny jest tu niezbędny!

Lemoniada z fiołków

Przeprowadźcie eksperyment: do naparu z fiołków dodajcie sok z cytryny. Kolor zmienia się w oka mgnieniu :)

lemoniada z fiołków

Składniki:

  • 1 szklanka fiołków (same kwiaty, bez łodyg)
  • 2 szklanki wody
  • sok z 0,5-1 cytryny (do smaku)
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Fiołki zalej 2 szklankami przegotowanej, ciepłej wody, odstaw na noc.
  2. Rano zobaczysz zielony napar – nie przestrasz się, tak ma być :) Odcedź fiołki.
  3. Wlej sok z cytryny i obserwuj co się będzie działo :)
  4. Dosłodź do smaku i podawaj :)

Lemoniada z fiołków

Po dodaniu soku z cytryny otrzymujemy obłędny kolor!   :)

Lemoniada z fiołków


Przepisy
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. irenka says:

    fiolki zerwana z trawnikow? takie osiusiane przez pieski…obrzydliwosc chyba się pani pogubila w tum watpliwym czarowaniu…

    • Agata says:

      Fiołki zerwane z przydomowego, ogrodzonego ogródka na wsi w górach :) z dala od drogi.
      Pani Irenko – miło nam, że Pani nadal tu zagląda pomimo pisania samych nieprzychylnych komentarzy. Pozwala to myśleć, że jednak znajduje tu Pani coś interesującego również dla siebie :)