Jajko w koszulce to specjalność Sylwii. Ilekroć jestem w Warszawie u niej na śniadaniu, dostaję właśnie je z różnymi dodatkami. Uwielbiam jajka, więc jajka po benedyktyńsku mogę jeść na okrągło, naprzemiennie z jajkiem na miękko ;)

Może Wam się początkowo wydać skomplikowane jego przyrządzenie, ale uwierzcie mi, że bez problemu sobie z nim poradzicie :)

Jak zrobić jajko po benedyktyńsku (jajko w koszulce)?

Idealne jajko w koszulce powinno być wypukłe, mieć ścięte białko i lejące żółtko.

Jak zrobić jajko po benedyktyńsku (jajko w koszulce)?

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 jajko
  • 0,5 litra wody (0,5 litra wody na każde jajko, jeśli gotujesz więcej jajek, użyj odpowiednio więcej wody)
  • 1 łyżka octu (1 łyżka na 0,5 litra wody, jeśli gotujesz więcej, użyj odpowiednio więcej octu)
  • 2 garści mieszanki sałat
  • 2-3 truskawki
  • biały, niewędzony oscypek
  • truflowy ocet balsamiczny
  • oliwa truflowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajko dokładnie umyj.
  2. Zagotuj wodę z octem.
  3. Jajko ostrożnie wbij do filiżanki,uważając, aby żółtko się nie rozlało – musi być całe (jeśli się rozleje, użyj kolejnego jajka)
  4. Zamieszaj wodę łyżką, aby utworzyć wir.
  5. Filiżankę z jajkiem przechyl tuż nad taflą wody, aby jajko wpadło w wytworzony wir.
  6. Jajko powinno samo się wówczas ukształtować, zawsze można pomóc sobie łyżką, zgarniając białko na żółtko.
  7. Gotuj jajko przez 3,5 minuty (jeśli gotujesz więcej jajek, skróć czas gotowania do 3 minut, gdyż chwilę zajmie Ci wyciąganie).
  8. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij jajko i osusz je na papierowym ręczniku.
  9. Sałatę wymieszaj z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami, plasterkami oscypka. Skrop oliwą truflową (jeśli nie lubisz, użyj zwykłej). Na środek daj jajko w koszulce. Całość skrop truflowym octem balsamicznym. Dopraw solą i pieprzem.

Jak zrobić jajko po benedyktyńsku (jajko w koszulce)?


PrzepisyPrzystawkiŚniadania
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

  1. karmel-itka says:

    wspaniała ta sałatka do jajka :] po benedyktyńsku nie robiłam jeszcze nigdy (aż wstyd!), ale to dlatego, że nie jadam jajek w „czystej” postaci, a jedynie w ciastach czy innych pokarmach, gdzie ich po prostu nie czuć.

    • Agata says:

      karmel-itka, naprawdę? nie wyobrażam sobie tygodnia bez jajek na śniadanie. Uwielbiam na miękko, sadzone, w koszulkach, w każdej postaci :)
      Spróbuj w koszulce, może też Ci zasmakują :)

  2. Kasia says:

    Niestety ale jajko po benedyktyńsku to nie jest jajko w koszulce. Owszem w skład potrawy jajka po benedyktyńsku wchodzi jajko robione tym sposobem jednak opis sugeruje że to synonim. Aby zrobić jajka po benedyktyńsku potrzebne są plastry boczku/szynki, bułka/tost, jajko w koszulce oraz sos holenderski…