Jajka z czosnkiem niedźwiedzim to propozycja dania na wielkanocny stół. Czosnek niedźwiedzi ma wyrazisty smak, ale zdecydowanie mniej dominujący niż pospolity. Zatem bez obaw: nie będziemy zionąć ogniem przy świątecznym śniadaniu ;) Jajka poza tym, że świetnie smakują, to ładnie się też prezentują.

Jajka z czosnkiem niedźwiedzim to alternatywa do wszelkich tradycyjnych faszerowanych jajek. Przepis prosty, kilka składników, a smak… zupełnie inny niż znany nam do tej pory.

Tym przepisem zwyciężyłam konkurs w   Magazynie Kuchnia „Marne resztki…jajka faszerowane”

Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Magazyn Kuchnia

Czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną, ale można go uprawiać. W sezonie można go kupić na targach lub w dobrych warzywniakach. Mam to szczęście, że koleżanka ma bardzo dużo zasadzonego czosnku niedźwiedziego koło swojego domu i chętnie się nim ze mną dzieli :). W sezonie delektuję się jego smakiem w postaci pesto z czosnku niedźwiedziego, dodatku do zup i sałatek, a także jako substytut szpinaku. Z twarożkiem smakuje równie dobrze. Czosnek niedźwiedzi ma działanie bakteriobójcze dzięki adenozynie (którego jest ok. 20 razy więcej niż w czosnku pospolitym)   – substancji posiadającej właściwości witamin A, C, E i selenu.Poza tym czosnek niedźwiedzi wpływa korzystnie na krążenie krwi w organizmie.

Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki posiekanego świeżego czosnku niedźwiedziego
  • łyżka majonezu
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo i ostudź je.
  2. Obierz jajka i przekrój wzdłuż na pół.
  3. Delikatnie wyciągnij żółtka i zmiksuj je z czosnkiem niedźwiedzim i majonezem.
  4. Dopraw do smaku solą.
  5. Wypełnij połówki jajek pastą z czosnku niedźwiedziego.
  6. Jajka z czosnkiem niedźwiedzim możesz ozdobić szczypiorkiem i rzodkiewką i podać na liściach czosnku niedźwiedziego.

kwiaty czosnku niedźwiedziego

Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim


PrzystawkiŚniadaniaWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    1 Response