Jajka z czosnkiem niedźwiedzim to propozycja dania na wielkanocny stół. Czosnek niedźwiedzi ma wyrazisty smak, ale zdecydowanie mniej dominujący niż pospolity. Zatem bez obaw: nie będziemy zionąć ogniem przy świątecznym śniadaniu ;) Jajka poza tym, że świetnie smakują, to ładnie się też prezentują.
Jajka z czosnkiem niedźwiedzim to alternatywa do wszelkich tradycyjnych faszerowanych jajek. Przepis prosty, kilka składników, a smak… zupełnie inny niż znany nam do tej pory.
Tym przepisem zwyciężyłam konkurs w Magazynie Kuchnia „Marne resztki…jajka faszerowane”
Czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną, ale można go uprawiać. W sezonie można go kupić na targach lub w dobrych warzywniakach. Mam to szczęście, że koleżanka ma bardzo dużo zasadzonego czosnku niedźwiedziego koło swojego domu i chętnie się nim ze mną dzieli :). W sezonie delektuję się jego smakiem w postaci pesto z czosnku niedźwiedziego, dodatku do zup i sałatek, a także jako substytut szpinaku. Z twarożkiem smakuje równie dobrze. Czosnek niedźwiedzi ma działanie bakteriobójcze dzięki adenozynie (którego jest ok. 20 razy więcej niż w czosnku pospolitym) – substancji posiadającej właściwości witamin A, C, E i selenu.Poza tym czosnek niedźwiedzi wpływa korzystnie na krążenie krwi w organizmie.
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki posiekanego świeżego czosnku niedźwiedziego
- łyżka majonezu
- sól
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo i ostudź je.
- Obierz jajka i przekrój wzdłuż na pół.
- Delikatnie wyciągnij żółtka i zmiksuj je z czosnkiem niedźwiedzim i majonezem.
- Dopraw do smaku solą.
- Wypełnij połówki jajek pastą z czosnku niedźwiedziego.
- Jajka z czosnkiem niedźwiedzim możesz ozdobić szczypiorkiem i rzodkiewką i podać na liściach czosnku niedźwiedziego.
1 Response
Hania says:
U mnie na pewno pojawi się to co opisałaś na stole.