Focaccia to włoskie drożdżowe pieczywo podawane z oliwą. Zwykle robię focaccię z oliwkami, czasem z suszonymi pomidorami lub z ziołami i solą morską, jak ta. Nie trzeba robić zaczynu drożdżowego, nie trzeba używać miksera. Wystarczy chwilę wyrobić ciasto ręką. Lekkie ciasto to zasługa trzykrotnego wyrastania.

Focaccia z rozmarynem

Focaccia   znaczy” chleb upieczony w palenisku”, gdyż nazwa pochodzi do łacińskiego słowa focus – ogień, a nawet od focolare – część pieca chlebowego położona b. blisko ognia. Bez problemu jednak focaccię można upiec w piekarniku. We Włoszech focaccię podaje się przed jedzeniem, na zaspokojenie pierwszego głodu lub jako dodatek do innych potraw.

Focaccia z rozmarynem

Składniki:

  • 375g mąki pszennej (2,5 szklanki)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 12g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta sol
  • gruboziarnista sól morska
  • świeży rozmaryn
  • oliwa

Sposób przygotowania (na prostokątną formę lub okrągłą o średnicy 25 cm):

  1. Do miski wsyp mąkę, sól, drożdże i oliwę i zagnieć wszystko ręką.
  2. Wlej ciepłą wodę i zagniataj wszystko do czasu, aż ciasto będzie gładkie.
  3. Podsyp blat (lub stolnicę) mąką i wyrabiaj ciasto ręką przez 10-15 minut. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Jeśli za bardzo przykleja się do rak, dodaj trochę mąki.
  4. Wstaw ciasto do miski, przykryj folią i odstaw w ciepłe (bez przeciągów) miejsce do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość (ok.30-60 minut).
  5. Ciasto naciągnij dłońmi na rozmiar blaszki. Włóż do naoliwionej blaszki (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryj folią i zostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  6. Zrób palcami dołki w cieście, dołki wypełnij oliwą, przykryj ciasto folią i odstaw na 30 minut.
  7. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Focaccię posyp gruboziarnistą solą morską i świeżym rozmarynem.
  9. Piekarnik spryskaj wodą i piecz focaccię ok. 20 minut. Wystudź na metalowej kratce.

Focaccia z rozmarynem

Przepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze