Deser zabaglione (zabajone) to włoski klasyk, wersja rodzimego kogla-mogla dla dorosłych. Robi się go bowiem tylko z żółtek, cukru i alkoholu, tradycyjnie z wina Marsala. Do tego podłużny biszkopt i deser gotowy. Można dodać do niego ubitą kremówkę lub mascarpone.
Składniki (na 1 porcję):
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wina Marsala (zamiast niego możecie użyć białego słodkiego wina)
Sposób przygotowania:
- W metalowej lub żaroodpornej misce ubij trzepaczką żółtka z cukrem i winem.
- Zagotuj w garnku wodę i umieść na nim miskę z żółtkami tak, aby nie dotykała ona tafli wody.
- Ubijaj trzepaczką na parze żółtka z cukrem i winem, aż krem zacznie gęstnieć. Zajmie to ok. 5 minut.
- Zdejmij z ognia, przelej zabajone do kieliszka i podawaj.
2 komentarze
gin says:
Czysta rozkosz :)
Ola says:
Pychota, uwielbiam takie słodko-alkoholowe desery.