Ciasto, które niektórzy nazywają piegusem, robi się błyskawicznie. Zasada jest taka jak przy muffinkach: wystarczy wymieszać mokre i suche składniki oddzielnie, a następnie wymieszać wszystko razem. To ciasto jest bez jajek, bez cukru (zamiast niego ksylitol), bez mleka (zamiast krowiego jest tu mleko roślinne) i bez użycia miksera. Myślę, że to ciasto, w wersji dla leniwych, może spokojnie udawać babkę na Wielkanoc.
Warto mieć w domu mak. Zakładam, że inne składniki macie zwykle pod ręką. To ciasto spokojnie można upiec nawet w tygodniu, po powrocie z pracy, bo przygotowanie wszystkiego zajmuje tylko chwilę. A rozkoszować się tym ciastem można zdecydowanie dłużej :)
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowego lub sojowego)
- 2/3 szklanki maku
- 3/4 szklanki ksylitolu (jeśli możecie jeść cukier, możecie dać cukier)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z 2 cytryn
- sok z 2 cytryn
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, mak i ksylitol
- W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko z olejem, sokiem z cytryny i skórką otartą z cytryny.
- Wlej mokre składniki do suchych, wymieszaj dokładnie szpatułką.
- Przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 40 minut.
- Ciasto cytrynowe z makiem podawaj posypane zmielonym ksylitolem lub zmieloną fruktozą (lub w wersji dla jedzących cukier: cukrem pudrem ;))
Przepis podsunęła mi siostrzenica – znalazła go na blogu jadłonomia – zmieniłam go do swoich potrzeb.
13 komentarzy
Inspirowane Smakiem says:
Pysznie się prezentuje. :) Już chyba wiem, co zrobię z makiem, który zalega w mojej szafce od świąt :)
Beata says:
Bardzo fajna wersja pieguska, wygląda smakowicie. :)
karmel-itka says:
cudnie się prezentuje! szybkie bardzi często jest najlepsze!
Aga says:
Wygląda smakowicie, choć przyznam się jak długo piekę nigdy nie odważyłam się na takie cudo- zazwyczaj robię standardowe babki i ciasta, ale może czas to zmienić. Nie wiem za bardzo tylko co to jest ksylitol? i nie bardzo ufam przepisom z olejem, do tej pory nie wychodziło kompletnie nic- ale chyba zaryzykuję.. myślicie, że wyjdzie? :) Nie wiem co robię źle, ale muffinki też mi nie wychodzą :/ nie mam pomysłu co jest nie tak, a tyle przepisów już próbowałam…
Agata says:
Ksylitol, cukier brzozowy, to zamiennik cukru o niskim indeksie glikemicznym (dziewięciokrotnie niższy od cukru), o połowę mniej kaloryczny niż cukier, w pełni naturalny tzw.alkohol cukrowy. Jeśli jesz cukier, możesz go dać zamiast ksylitolu
Magda says:
Brzmi świetnie :)
Mam 2 pytania techniczne:
1. czy zamiast mąki można użyć np. zmielonej surowej kaszy jaglanej albo mielonych migdałów?
2. jakiego oleju użyć? słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z winogron czy może jeszcze jakiś inny, mniej inwazyjny…? :)
Pozdrawiam serdecznie!
Agata says:
1. Nie próbowałam ale myślę, że migdały powinny dać radę :)
2. Olej rzepakowy
Alex says:
Takich przepisów szukam – dzięki za inspirację!
Mama len :) says:
Kooocham takie przepisy
Sanna says:
Witam,
a czy można dać mak mielony?? nigdy jeszcze nic z makiem nie piekłam i jestem zielona w jego temacie….
Agata says:
Myślę, że tak. Jeśli masz na myśli mak mielony a nie gotową masę makową – ta według mnie się nie nadaje.
Asia says:
Dzięki za przepis!
Czy można użyć oliwy zamiast oleju?
Jakie powinny być wymiary formy do pieczenia?
Agata says:
Oliwa może być wyczuwalna w smaku, nie ma to jednak wpływu na strukturę. Ciasto wyjdzie. Moja keksówka miała wymiary ok.25x10cm