Uwielbiam przeglądać książki kucharskie i wracać do nich raz na jakiś czas. Na szafce nocnej (a często w łóżku) mam stos książek i magazynów, które przeglądam i wymieniam co kilka dni :)
Ostatnio po raz kolejny przeglądałam książkę Sophie Dahl „Na każdą porę” i natknęłam się na tą zupę. Zmniejszyłam ilość soku z cytryny, a i tak była wystarczająco wyczuwalna. Zupa jest sycąca, a cytryna sprawia, że nie jest mocno ciężka. Dzięki kuminowi jest bardzo aromatyczna.
Cytrynową zupę z soczewicy zrobiłam na bulionie warzywnym, w wersji wegańskiej. Jeśli lubisz soczewicę, spróbuj też zupy z soczewicy wg Jamiego Olivera.
Składniki (na 6 porcji):
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 litr bulionu
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 łodygi selera
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (kumin)
- sok z dwóch cytryn
- sól, pieprz
- 100g świeżego szpinaku
- 20g świeżej kolendry drobno posiekanej (dałam mrożoną)
Sposób przygotowania:
- Soczewicę zalej bulionem, dodaj liście laurowe. Gotuj ok. 35 minut, aż soczewica będzie miękka.
- Cebulę i łodygi selera pokrój (nie musi być drobno).
- Na patelni rozgrzej oliwę i duś do miękkości cebule i seler przez ok. 10 minut. Dodaj kmin i duś wszystko jeszcze 5 minut.
- Z garnka z soczewicą usuń liście laurowe, dodaj podduszoną cebulę i seler naciowy oraz sok z cytryny (daj z jednej, a potem dodaj więcej do smaku).
- Całość zmiksuj blenderem, jeśli zupa będzie za gęsta (a będzie :) ) dodaj trochę przegotowanej wody.
- Zagotuj zmiksowana zupę z soczewicy i dodaj szpinak i kolendrę.
5 komentarzy
Robert Mroziński says:
Doskonały smak z lekko kwaskowatą nutą. Świetny przepis polecam bardzo smaczna.
Ania says:
Robiłam dzisiaj. Pyszna! No ale to Jamie ;)
Dieta says:
Kapitalnie wygląda :)
KrzysiekT says:
Spróbuję tego przepisu. Pozdrawiam
Night Light says:
Super przepis na Cytrynową zupę polecam gorąco i pozdrawiam