Grzane ciemne piwo (porter) z koglem moglem

W dzieciństwie jednym z moich ulubionych deserów (poza gumą do żucia „donald” i oranżadą w woreczku) był kogel-mogel. Cukru zawsze w domu był dostatek (do przetworów), jajek również (prosto od kur babci). Później przez lata cisza w tym temacie, aż do czasu gdy zaczęłam pić kawę. Jedną z pierwszych wariacji na temat kawy była kawa z koglem-moglem :) Dziś już z kawą mocno się oswoiłam i słodkim dodatkom do niej mówię „nie”. Co innego z piwem, z którym z kolei nigdy się nie zaprzyjaźniłam ;) Jeśli już je piję, to wybieram ciemne piwo, gdyż ma mniej goryczy i karmelowy posmak.

Czemu zatem nie zrobić grzanego ciemnego piwa, zwłaszcza że w domu był osamotniony 9% porter. W połączeniu z koglem-moglem tworzy gęsty, kremowy i mocno rozgrzewający napój. To połączenie wydaje Wam się dziwne? Niepotrzebnie! Grzane ciemne piwo z koglem-moglem jest pyszne!

Grzane ciemne piwo (porter) z koglem moglemSkładniki:

Sposób przygotowania:

  1. żółtka utrzyj z cukrem mikserem na puszystą, jasną masę.
  2. Piwo podgrzej z goździkami i szczypta cynamonu, uważając by nie doprowadzić do wrzenia (szkoda ulatniać procenty ;)).
  3. Powoli wlewaj ciepłe piwo do utartych żółtek, dokładnie wymieszaj.
  4. Grzane ciemne piwo z koglem-moglem przelej do kubków lub kieliszków z grubego szkła i pij póki ciepłe.

SGrzane ciemne piwo (porter) z koglem moglem


NapojePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    1 Response