Duszone udka z gęsi w sosie z ciemnego piwa są rozpływające się w ustach. Mięso jest miękkie, niewysuszone a powstały sos…niebywały! Patelnię „wyczyściłam”chlebem, bowiem ten sos w towarzystwie pieczywa mógłby stanowić odrębna potrawę :))
Na efekt końcowy potrawy trzeba trochę poczekać, ale w zasadzie robi się ona sama ;) Duszenie wymaga od nas zamieszania co jakiś czas i cierpliwości, aby nie zjeść całego sosu podczas próbowania :) Jeśli chcecie, możecie dodać do sosu łyżeczkę miodu. Jeśli planujecie ten przepis zrobić dla gości czy na święta, możecie gęś udusić 1-2 dni wcześniej, a później tylko podgrzać.
Uważam, że jednym z największych grzechów kulinarnych to przekombinowanie potraw ;) Dlatego do gęsi duszonej w piwie polecam surówkę z czerwonej (modrej) kapusty, puree ziemniaczane lub kluski śląskie.
Składniki (na 2 duże porcje):
- 2 udka z gęsi
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 cebule: jedna czerwona i jedna biała
- 2 łyżki brandy
- 3/4 butelki (375ml) ciemnego piwa, użyłam portera, można dać Guinnessa
- 1 szklanka (250ml) bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- pół szklanki śmietany
- 300g pieczarek średniej wielkości
Sposób przygotowania:
- Nogi z gęsi natrzyj solą i pieprzem. Oprósz mąką.
- Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki. Na małej patelni rozgrzej oliwę i smaż cebulkę przez 5 minut, wlej brandy i duś na małym gazie przez następne 5 minut.
- Rozgrzej 1 łyżkę masła na dużej patelni/garnku o grubym dnie (użyłam żeliwnej) i obsmaż przez kilka minut gęś z obu stron. Mięso powinno się zarumienić, dlatego temperatura musi być wysoka (inaczej będzie się dusić, nie smażyć).
- Do nóg z gęsi dodaj obsmażoną cebulę razem z powstałym sosem, zalej bulionem i piwem, dodaj zioła i czosnek. Duś bez przykrycia ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie 9jeśli będzie twarde, duś dłużej). W trakcie duszenia przewróć mięso kilkukrotnie i wymieszaj zawartość patelni, aby sos nie przywarł do dna. Sos mocno zgęstnieje.
- Pieczarki umyj i osusz. Na patelni rozpuść masło i obsmaż całe pieczarki z dwóch stron, aż będą miękkie, zajmie to kilka minut.
- W kubku dokładnie wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego sosu z gęsi (dzięki temu sos się nie zwarzy). Wlej całość z powrotem do patelni/ garnka z gęsią i dobrze wymieszaj. Dodaj podsmażone pieczarki i duś wszystko przez 15 minut pod przykryciem, a następnie 5 minut bez przykrycia.
- Duszoną gęś dobrze smakuje w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty.
3 komentarze
oleela1805 says:
Zrobiłam pierś z gęsi według tego przepisu-wyszła przepyszna -kruchutka a sos rzeczywiście jest po prostu obłędny- z pewnością częściej to danie zagości na mym stole-polecam wszystkim smakoszom
jackii says:
Przepraszam, że zwracam uwagę na ogtografię…
Ale publikując coś oficjalnie należy pisać bez błędów, więc pozwalam sobie zwrócić uwagę.
Zważyć możemy coś na wadze, zaś niezahartowana śmietana może się zwarzyć!
Pozdrawiam
Jacek
Agata says:
Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi, gdyż masz 1000% racji :) Już poprawiam.