Zupa krem z pieczonych buraków

Gdybym jadła zupę krem z pieczonych buraków z zamkniętymi oczyma, nie wiem czy potrafiłabym odgadnąć, co to za smak. Pomimo, że to zupa z buraka, na pewno nie smakuje jak barszcz. Pieczone buraki mają bowiem nieco inny smak. Zupa jest bardzo gęsta o kremowej, gładkiej konsystencji. Jeśli lubicie zupy kremy, posmakuje Wam :)

Zupa krem z pieczonych buraków

Buraki zawierają dużo cukru, więc niestety jem tę zupę   bardzo rzadko w niewielkich ilościach (ze względu na problemy zdrowotne), a szkoda, bo ze względu na smak, mogłabym ją jeść na okrągło :) Na szczęście mogę ją robić dla innych. Buraki są bowiem (poza wspomnianym wysokim indeksie glikemicznym :/) bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Zawierają dużo witaminy C i B1. Buraki to także cenne źródło   wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Dzięki temu działają odkwaszająco.

Zupa krem z pieczonych buraków

Składniki (na ok. 6 porcji):

  • 80 dag buraków, najlepiej wybrać nieduże, preferuję odmiany o podłużnym kształcie
  • 1 małe kwaśne jabłko (opcjonalnie, można pominąć)
  • pół cebuli
  •  ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1-1,5 litra bulionu
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • sól gruboziarnista
  • 1 łyżka oliwy czosnkowej (lub czosnek&chilli)

na wierzch:

  • ser typu bałkańskiego lub niewędzony oscypek albo grecką fetę (nie może być ta miękka)
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Buraki wyszoruj i osusz. Nie trzeba ich obierać. Każdego buraka owiń w srebrną folię.
  2. Piecz buraki w 180 stopniach przez 0k. 1,5 godziny.
  3. Pokrój buraki w ok. 2 cm kawałki.
  4. Jabłko obierz i pokrój w duża kostkę.
  5. Czosnek pokrój w plasterki.
  6. Cebulę pokrój w piórka (w półplasterki) i zeszklij ją na maśle.
  7. Dodaj pokrojone buraki, plasterki czosnku i przesmaż chwilę. Dodaj pokrojone jabłko.
  8. zalej bulionem, ja zwykle daję połowę (a resztę dolewam zwykle po zmiksowaniu, aż uzyskam odpowiednią dla mnie konsystencję ;) ) i gotuj wszystko ok. 15 minut, aż jabłko i buraki będą miękkie.
  9. Zmiksuj całość blenderem, jeśli zupa jest za gęsta, dolej więcej bulionu.
  10. Dodaj wyciśnięty sok z 1 cytryny, oliwę czosnkową, sól (nie za wiele) i pieprz do smaku.
  11. Zagotuj wszystko.
  12. Zetrzyj ser na grubej tarce, natkę pietruszki posiekaj.
  13. Zupę krem z buraka podawaj pospaną tartym serem i posiekaną natką pietruszki.

Porada:

  • Piekę buraki zwykle wtedy, gdy piekę coś innego ;) Np. ciasto lub mięso. Owinięte w folie buraki kładę obok właściwej potrawy. Po upieczeniu buraki można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

 

Zupa krem z pieczonych buraków


PrzepisyZupy
Author: Agata

Get Connected

    18 komentarzy

  1. Karo says:

    Przepyszna zupa :) zrobiłam ją pierwszy raz i nie żałuję. Na pewno będzie częstym gościem w moim jadłospisie.

  2. Dorota says:

    Zrobiłam i wyszła extra!! Polecam :) Wprowadziłam tylko małe modyfikacje: buraki piekłam w 200C 50 minut. Starłam na tarce, zagotowałam w bulionie, potem dodałam jabłko, gotowałam 5 minut, dodałam smażoną cebulkę i czosnek, zagotowałam i po wyłączeniu wlałam sok z cytryny. Dzięki za inspiracje. Pozdrawiam

  3. Paulina says:

    Bardzo smaczna zupa. Buraki oczywiście upiekłam w wielorazowym naczyniu żaroodpornym, które nie wydziela aluminium do żywności. :) Warto pomyśleć o zdrowiu również w tym aspekcie.

    • Agata says:

      W pełni się z Tobą zgadzam i bardzo się cieszę, że poruszyłaś ten aspekt. Ten przepis jest sprzed prawie 5 lat, od tego czasu moja świadomość mocno wzrosła i zdecydowanie mniej używam folii :)