Wegańskie risotto z dynią i jarmużem

Zdecydowanie jestem fanką jarmużu oraz dyni. Nie jest więc zaskoczeniem, że oba te warzywa połączyłam :) Z jarmużu i dyni można oczywiście zrobić sałatkę, jednak zimą zdecydowanie wolę ciepłe posiłki. Stąd pomysł na risotto z dynią i jarmużem. Wyszło pyszne, rozgrzewające (dzięki imbirowi) i pożywne.

Wegańskie risotto z dynią i jarmużem

W klasycznym risotto dodaję masło, jednak tym razem zależało mi, aby zrobić wegańskie danie, dlatego użyłam dobrej gatunkowo oliwy.

Wegańskie risotto z dynią i jarmużem

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni (może być mrożona, uprzednio rozmrożona)
  • pół szklanki pokrojonego jarmużu (bez łodyg)
  • 2-3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina (ja daję chardonnay)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebule pokrój w drobną kostkę, czosnek i imbir posiekaj.
  2. Na patelni o grubym dnie (użyłam mojej wymarzonej żeliwnej) rozgrzej oliwę.
  3. Wrzuć pokrojoną cebulę i delikatnie zeszklij
  4. Wsyp ryż, ciągle mieszaj, aż stanie się przezroczysty.
  5. Zalej ryż bulionem, dodaj dynię, czosnek i imbir i mieszaj do czasu, aż ryz wchłonie bulion, ok. 20 minut
  6. Wlej wino i czekaj, aż ryż go wchłonie.
  7. Dodaj pokrojony jarmuż, dopraw risotto solą, pieprzem i gałką muszkatołową . Jeśli lubisz pikantne dania dodaj chili. całość potrzymaj jeszcze na małym ogniu przez ok. 1 minutę.

Wegańskie risotto z dynią i jarmużem

W tym roku sezon na dynię trwa u mnie bardzo długo. A to za sprawą tego, że mam dużo zapasów zamrożonej dyni, którą dostałam od przyjaciół. A było to tak…

Niedzielny poranek, dzwoni telefon:

– Agata, wpadnij dzisiaj do nas na kawę. Mamy kawałek dyni dla Ciebie.

Nie wahałam się ani chwili. Przyjaciele zapomnieli tylko dodać, że ten kawałek dyni to pół dyni, która w całości ważyła ponad 40 kg :) Dynia mutant, naturalnie hodowana, bardzo mięsista, pyszna. Uwielbiam takie dary! Tym razem dostałam jeszcze spontaniczną sesję zdjęciową z moim prezentem ;)

Ela, Filip – jeszcze raz bardzo Wam dziękuję i polecam się za rok :)

_DSC4441_n1rs

dynia


Dania głównePrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected