Lubię połączenie słodkiego z kwaśnym, dlatego od razu rzuciła mi się w oczy tarta marcepanowa z żurawiną na blogu Everyday Flavours. W domu miałam wszystkie składniki, więc jej przygotowania było bardzo szybkie :) Tarta zasmakowała wszystkim, więc profilaktycznie kupiłam ponownie kilka paczek marcepanu, a do zamrażarki trafiła kolejna porcja żurawiny ;)
W przepisie zmniejszyłam ilość cukru, a pomimo to tarta jest nadal wystarczająco słodka (użyłam gotowego marcepanu).
Składniki (na formę o średnicy 26 cm, ja z tej porcji zrobiłam prostokątną tartę oraz okrągłą o średnicy 18cm):
na ciasto:
-
250 g mąki
-
125 g zimnego masła
-
1 łyżka cukru
-
1 żółtko
na masę:
-
100 g miękkiego masła
- 1 czubata łyżka cukru
-
200 g marcepanu
-
2 jajka
-
50 ml śmietanki 30%
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-
200 g świeżej lub mrożonej żurawiny
Sposób przygotowania:
- Z mąki, cukru i masła wyrób szybko ciasto(ręcznie lub mikserem) aż otrzymasz konsystencję piasku. Dodaj żółtko i ponownie szybko zagnieć ciasto. Z ciasta ulep kulę. Jeśli za bardzo się kruszy, dodaj łyżkę zimnej wody. Ciasto zawiń w folie i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj nadzienie do tarty: utrzyj mikserem masło z cukrem, dodaj marcepan a następnie jajka wybełtane ze śmietaną i ekstraktem z wanilii. Całość zmiksuj aż do uzyskania gładkiej masy.
- Formę do tarty nasmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj i umieść w formie. Przykryj papierem do pieczenia i obciąż ciasto (wysypując na papier ceramiczne kulki lub suchą fasolę czy groch). Piecz 15 minut (w 180 stopniach), aż ciasto lekko się zarumieni.
- Następnie usuń kulki i papier, a na podpieczony spód tarty wylej masę marcepanową. Na górze daj żurawinę. Piecz całość jeszcze 20 minut.
- Ostudź tartę z marcepanem i żurawiną na metalowej kratce.
- Przed podaniem (jeśli wolisz słodsze ciasta) możesz oprószyć tartę cukrem pudrem.
5 komentarzy
Inspirowane Smakiem says:
O mamuniu, to musi być pyszne! To również moje połączenia;))
claudine says:
Wspaniale wygląda, kocham marcepan w każdej postaci i ilości ;)
Jola says:
O na słodko a ja ostatnio ribiłam z oliwkami
siankoo says:
Bardzo się cieszę że tarta Ci smakowała. Ja robiłam z domowym marcepanem który na pewno był mniej słodki od kupnego, chyba dopiszę żeby w przypadku kupnego zmniejszyć ilość cukru :) Pozdrawiam serdecznie :)
Kulinarna Wyspa says:
Zapowiada się obłednie :) z pewnością zrobię w następny weekend a czy może być suszona żurawina?