Muffinki owsiano-bananowe bez mąki i cukru

Kilka dni temu natrafiłam na te muffinki na blogu Lawendowy Dom i od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. I tak też uczyniłam, wprowadzając swoje modyfikacje. Te babeczki nie zawierają ani mąki, ani cukru. Nie dodaje się do nich również tłuszcz: ani masła, ani oleju. Delikatną słodycz zawdzięczają bananom i daktylom. I jeszcze jedna ciekawostka: robi je się za pomocą blendera :)

Muffinki owsiano-bananowe są zdrowe, mają dużą zawartość błonnika, witamin z grupy B oraz E. To dobry wybór na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci lub do pracy dla osób dbających o linię.

_MG_5902

Bałam się, że wyjdą w środku gniotowate, ale nic podobnego :) Wyszły miękkie, lekko wilgotne i długo utrzymują świeżość.

Muffinki owsiano-bananowe bez mąki i cukru

Składniki (12 sztuk):

  • 2 dojrzałe banany
  • 280g płatków owsianych
  • 2 jajek
  • 1 mały jogurt naturalny (150ml)
  • 150 ml mleka (jako miarkę możecie wykorzystać pojemnik po małym jogurcie)
  • 6 daktyli lub 3 łyżeczki pasty z daktyli
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny, po czym odsącz.
  2. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  3. Formę na muffinki posmaruj masłem.
  4. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem. Najlepiej sprawdzi się tu kielichowy, ale ja moje zrobiłam za pomocą miksera ręcznego. Ciasto będzie mieć konsystencję śmietany,
  5. Piecz 25 minut.
  6. Po upieczeniu wystudź muffinki owsiano-bananowe na metalowej kratce.

Rady:

  • Ciasto na te muffinki jest rzadkie i wilgotne, zatem do pieczenia nie używajcie papierowych papilotek, gdyż za bardzo przykleją się do ciasta.

Muffinki owsiano-bananowe bez mąki i cukru


MuffinkiPrzepisyŚniadania
Author: Agata

Get Connected

    28 komentarzy

  1. pawel007 says:

    Witam, do jakiej wysokości napełniasz papilotki ciastem…??? Aha i czy można wprowadzić nutę owoców, jak myślicie? ?? Np suszone śliwki, żurawina. .???

  2. Pingback: Piątek 03.04 i Sobota 04.04 | kaja i odchudzanie

  3. Ela says:

    Czy mleko mogę zastąpić maslanka? Myślisz ze wyjdą bardziej puszyste jak to się dzieje przy pancakes czy mogą być zbyt… „gnieciowate” ? ;))

  4. Goszcz says:

    Muffiny wyszły super, bałam się, że ciasto się dobrze nie zmiksuje, ale wszystko wyszło :) Trochę brakuje mi w nich słodyczy, ale to już myślę indywidualna sprawa, można pewnie dodać trochę więcej daktyli. Dziękuję za świetny przepis, będę na pewno robić nie raz :)

  5. Kasia says:

    Pycha pycha pycha! Słodkie w sam raz. Dodałam posiekanych orzechów włoskich. Daktyle nie do końca się zmiksowały, więc trafiały się ich słodkie kawałeczki.

  6. Ina says:

    Mojego serca nie skradły, niestety. Mokre (choć piekłam dłużej), mało słodkie i w smaku mało wyraziste. Do połowy ciasta dodałam kakao i te były dla mnie smaczniejsze.