Kilka dni temu natrafiłam na te muffinki na blogu Lawendowy Dom i od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. I tak też uczyniłam, wprowadzając swoje modyfikacje. Te babeczki nie zawierają ani mąki, ani cukru. Nie dodaje się do nich również tłuszcz: ani masła, ani oleju. Delikatną słodycz zawdzięczają bananom i daktylom. I jeszcze jedna ciekawostka: robi je się za pomocą blendera :)
Muffinki owsiano-bananowe są zdrowe, mają dużą zawartość błonnika, witamin z grupy B oraz E. To dobry wybór na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci lub do pracy dla osób dbających o linię.
Bałam się, że wyjdą w środku gniotowate, ale nic podobnego :) Wyszły miękkie, lekko wilgotne i długo utrzymują świeżość.
Składniki (12 sztuk):
- 2 dojrzałe banany
- 280g płatków owsianych
- 2 jajek
- 1 mały jogurt naturalny (150ml)
- 150 ml mleka (jako miarkę możecie wykorzystać pojemnik po małym jogurcie)
- 6 daktyli lub 3 łyżeczki pasty z daktyli
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny, po czym odsącz.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Formę na muffinki posmaruj masłem.
- Wszystkie składniki zmiksuj blenderem. Najlepiej sprawdzi się tu kielichowy, ale ja moje zrobiłam za pomocą miksera ręcznego. Ciasto będzie mieć konsystencję śmietany,
- Piecz 25 minut.
- Po upieczeniu wystudź muffinki owsiano-bananowe na metalowej kratce.
Rady:
- Ciasto na te muffinki jest rzadkie i wilgotne, zatem do pieczenia nie używajcie papierowych papilotek, gdyż za bardzo przykleją się do ciasta.
28 komentarzy
teenager ;) says:
te babeczki koniecznie musze wypróbować! po prostu uwielbiam takie fantastyzne, zdrowe, owsiane wypieki :)
Inspirowane Smakiem says:
Absolutnie przepiękne papilotki!
Agata says:
Papilotki kupiłam kiedyś w Nanu-Nana, lubię czasem tam zaglądać :)
kasia says:
Sa przepyszne. :-) od dzis to jeden z moich ulubionych waszych przepisów. Dzieki.
pawel007 says:
Witam, do jakiej wysokości napełniasz papilotki ciastem…??? Aha i czy można wprowadzić nutę owoców, jak myślicie? ?? Np suszone śliwki, żurawina. .???
Agata says:
jak najbardziej możesz dodać suszone owoce:)
Napełniam do ok. 3/4 wysokości
Julia says:
Super! Zrobiłam właśnie i jestem zachwycona. Pyszne! I zdrowe ;)
Agata says:
Cieszę się, że smakują :) też mam do nich słabość ;)
Justyna says:
Fantastyczne muffiny! Zdrowe i pyszne!
Pingback: Piątek 03.04 i Sobota 04.04 | kaja i odchudzanie
Ela says:
Czy mleko mogę zastąpić maslanka? Myślisz ze wyjdą bardziej puszyste jak to się dzieje przy pancakes czy mogą być zbyt… „gnieciowate” ? ;))
Agata says:
można maślankę
Goszcz says:
Muffiny wyszły super, bałam się, że ciasto się dobrze nie zmiksuje, ale wszystko wyszło :) Trochę brakuje mi w nich słodyczy, ale to już myślę indywidualna sprawa, można pewnie dodać trochę więcej daktyli. Dziękuję za świetny przepis, będę na pewno robić nie raz :)
Agata says:
Cieszę się, że je wypróbowałaś. Oczywiście możesz dać więcej daktyli lub polać z wierzchu gorzką czekoladą.
Anna says:
A jogurt można czymś nie mlecznym zastąpić ?
Agata says:
Tak, oczywiście. Użyłam mleka kokosowego, ten przepis w wersji wegańskiej jest tu: http://www.kuchniawformie.pl/2014/02/weganskie-babeczki-bananowo-kokosowe-bez-jajek-bez-mleka-bez-maki-bez-cukru/
Kasia says:
Pycha pycha pycha! Słodkie w sam raz. Dodałam posiekanych orzechów włoskich. Daktyle nie do końca się zmiksowały, więc trafiały się ich słodkie kawałeczki.
Weronika says:
Czy można użycć jogurtu bez laktozy? :)
Agata says:
Myślę, że śmiało tak :)
Daria says:
Czy przy pieczeniu patyczek ma być suchy czy raczej są wilgotne?
Agata says:
będzie lekko wilgotny
Michalina says:
Ile mniej więcej kalorii ma jedna babeczka?
Agata says:
Nie mam pojęcia, nigdy nie liczyłam i nie liczę kalorii, więc nie pomogę.
Marzena says:
Na ile stopni nastawić piekarnik? Góra dół czy z termoobiegiem?
Agata says:
200 stopni, góra-dół.
Ina says:
Mojego serca nie skradły, niestety. Mokre (choć piekłam dłużej), mało słodkie i w smaku mało wyraziste. Do połowy ciasta dodałam kakao i te były dla mnie smaczniejsze.
Kasia says:
Zastanawiam sie jaki powinien byc srodek? Moje Chyba wyszly zakalce :(
Nie wiem w czym tkwi blad
Oliwia says:
Czy można zastąpić czymś siemię lniane bądź wogóle go nie dodawać?