Kruche ciastka z dżemem to klasyk, który nie może nie smakować ;) Są uzależniające, trudno poprzestać na jednym.
- 125 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dżem do przekładania (użyłam morelowy)
- cukier puder do oprószenie
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieć (rękoma lub mikserem) ciasto. Nie za długo, tak tylko, aby dało radę uformować kulę ciasta.
- Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Ciasto cienko rozwałkuj i wycinaj dowolny wzór (możesz np. wyciąć szklanką kółka).
- W połowie ciastek zrób „dziurkę”, czyli wytnij środek mala foremką lub naparstkiem lub zakrętką po napojach.
- Piecz ok. 7 minut, aż lekko się zezłocą.
- Wierzchnie ciastka (te z dziurką) posyp cukrem pudrem.
- Przełóż ciasta dżemem.
1 Response
karmel-itka says:
prześliczne! tak urocze, że aż jeść ich szkoda :]