Kruche ciasteczka z dżemem Linzer

Kruche ciastka z dżemem to klasyk, który nie może nie smakować ;) Są uzależniające, trudno poprzestać na jednym.

Kruche ciasteczka z dżemem Linzer

 

Kruche ciasteczka z dżemem Linzer Składniki (na ok. 30 sztuk):

  • 125 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dżem do przekładania (użyłam morelowy)
  • cukier puder do oprószenie

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieć (rękoma lub mikserem) ciasto. Nie za długo, tak tylko, aby dało radę uformować kulę ciasta.
  2. Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny.
  3. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  4. Ciasto cienko rozwałkuj i wycinaj dowolny wzór (możesz np. wyciąć szklanką kółka).
  5. W połowie ciastek zrób „dziurkę”, czyli wytnij środek mala foremką lub naparstkiem lub zakrętką po napojach.
  6. Piecz ok. 7 minut, aż lekko się zezłocą.
  7. Wierzchnie ciastka (te z dziurką) posyp cukrem pudrem.
  8. Przełóż ciasta dżemem.

Kruche ciasteczka z dżemem Linzer


Boże NarodzenieCiasteczka
Author: Agata

Get Connected

    1 Response