Dla niektórych z Was to pewnie oczywistość, dla innych być może zaskoczenie – otóż w łatwy i szybki sposób możecie sami przygotować kolorowy cukier. Możecie oczywiście kupić gotowy, w cenie ok. 15 zł za 90g lub przygotować samemu co najmniej 10 razy taniej ;)
Kolorowym cukrem możecie ozdabiać np pierniczki, posypując nim lukier. Przygotowałam czerwony i zielony, w kontraście z bielą będzie bardzo świątecznie :)
Latem możecie przygotować sami różowy cukier z piwoniowy.
Składniki:
- cukier, najlepiej gruby kryształ (kupiłam cukier „Gruba rafinada” w Almie)
- barwniki spożywcze
- woda
Sposób przygotowania:
- W niewielkiej ilości wody rozpuść barwnik spożywczy do uzyskania pożądanego koloru – warto zrobić ciut ciemniejszy.
- Do miseczki wsyp cukier, taką ilość, jaką potrzebujesz.
- Wlej odrobinę barwnika do cukru i wymieszaj. Jeśli cały cukier się nie pokrył, dolej trochę jeszcze barwnika. Najlepiej zacząć od naprawdę niewielkiej ilości płynu.
- Przesyp cukier na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i w miarę możliwości rozprowadź cukier na płasko.
- Wysusz cukier w dowolny sposób. Ja swój włożyłam do piekarnika, który był nagrzany po pieczeniu pierniczków ;) I zostawiłam tak w zamkniętym, wyłączonym piekarniku.
- Po całkowitym wysuszeniu przesyp cukier do szczelnego słoika.
Z mokrego cukru możecie przygotować też kolorowe „kostki” cukru. Wystarczy, że wypełnicie kolorowym, mokrym (przed suszeniem) cukrem foremki i poczekacie aż trochę przeschną. To trochę zabawa jak z babkami z piasku ;)