Kolorowy cukier

Dla niektórych z Was to pewnie oczywistość, dla innych być może zaskoczenie – otóż w łatwy i szybki sposób możecie sami przygotować kolorowy cukier. Możecie oczywiście kupić gotowy, w cenie ok. 15 zł za 90g lub przygotować samemu co najmniej 10 razy taniej ;)

Kolorowym cukrem możecie ozdabiać np pierniczki, posypując nim lukier. Przygotowałam czerwony i zielony, w kontraście z bielą będzie bardzo świątecznie :)

Kolorowy cukier

 

Latem możecie przygotować sami różowy cukier z piwoniowy.

Składniki:

  • cukier, najlepiej gruby kryształ (kupiłam cukier „Gruba rafinada” w Almie)
  • barwniki spożywcze
  • woda

Sposób przygotowania:

  1. W niewielkiej ilości wody rozpuść barwnik spożywczy do uzyskania pożądanego koloru – warto zrobić ciut ciemniejszy.
  2. Do miseczki wsyp cukier, taką ilość, jaką potrzebujesz.
  3. Wlej odrobinę barwnika do cukru i wymieszaj. Jeśli cały cukier się nie pokrył, dolej trochę jeszcze barwnika. Najlepiej zacząć od naprawdę niewielkiej ilości płynu.
  4. Przesyp cukier na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i w miarę możliwości rozprowadź cukier na płasko.
  5. Wysusz cukier w dowolny sposób. Ja swój włożyłam do piekarnika, który był nagrzany po pieczeniu pierniczków ;) I zostawiłam tak w zamkniętym, wyłączonym piekarniku.
  6. Po całkowitym wysuszeniu przesyp cukier do szczelnego słoika.

Kolorowy cukier

 

Kolorowy cukier

 

Kolorowy cukier

Z mokrego cukru możecie przygotować też kolorowe „kostki” cukru. Wystarczy, że wypełnicie kolorowym, mokrym (przed suszeniem) cukrem foremki i poczekacie aż trochę przeschną. To trochę zabawa jak z babkami z piasku ;)

jak zrobić kolorowy cukier

Boże NarodzenieDesery
Author: Agata

Get Connected