Wegańskie ciasto marchewkowe przygotowałam w prezencie urodzinowym dla weganki. Przepis podstawowy znalazłam na blogu Jadłonomia (weganom polecam ten blog) i zmodyfikowałam go trochę. Zamiast serka z nerkowców dałam masę kokosową. Efekt wyszedł zaskakujący, zaskakująco dobry :) Bez względu na to, czy jesteście weganami czy nie, spróbujcie tego ciasta. Jest wilgotne, mocno korzenne i nie za słodkie :)
Pomysł na dekorację był początkowo inny ;) Chciałam zrobić spirale z karmelizowanych plastrów marchewki, suszonych w piekarniku. Pech chciał, że się zagapiłam i nie dopilnowałam ich na tyle, żeby móc zawinąć (za bardzo przesuszyłam ;) ). Pokruszyłam je zatem i dałam na bok ciasta. Marchewki na wierzchu ciasta zrobiłam z marcepanu, do którego dodałam odrobinę barwnika spożywczego. W sumie nawet dobrze, że tak się stało, bo obdarowana osoba uwielbia marcepan, więc była w siódmym niebie, gdy mogła zjeść całą dekorację :)
Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):
- 300 g mąki
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki sody
- 300 g marchewki (3 średnie marchewki)
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 225 ml oleju
- 80 g posiekanych orzechów (laskowe, włoskie, migdały)
- puszka mleka kokosowego trzymanego w lodówce przez kilka dni
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce (na grubych oczkach).
- Zmielone siemię lniane zalej ciepłą wodą i odstaw na ok. 10 minut.
- W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, sodę, przyprawy i orzechy. W drugiej wymieszaj łyżką olej i spęczniałe siemię, następnie połącz suche składniki z mokrymi i wymieszaj.
- Wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
- Ciasto marchewkowe wystudź na metalowej kratce.
- Przygotuj masę kokosową: otwórz puszkę mleka i zbierz tylko gęstą warstwę, pozostałą wodę możesz wykorzystać do czegoś innego.
- Gęstą śmietankę zmiksuj z sokiem z cytryny i cukrem na gładko.
- Wierzch ciasta marchewkowego posmaruj polewą kokosową i wstaw na kilka godzin do lodówki.
7 komentarzy
shmincka says:
Czy ciasto dobrze zniesie mąkę bezglutenową?
Agata says:
myślę, że jak najbardziej tak :)
ania says:
a make bananowa? jestem teraz w Ekwadorze i wlasnie ja odkrylam, nie wiem tylko czy ciasto wyjdzie tak samo dobre…:)
Agata says:
Ania, w życiu jej nie jadłam i nie wiem jak się zachowuje. Nie potrafię doradzić, ale bym spróbowała, bo wielokrotnie spotkałam się z nią w przepisach bezglutenowych :) Obstawiam, że powinno wyjść :)
Monkali says:
Najgorsze ciasto jakie w życiu jadłam. Zazwyczaj lubię mokre ciasta, ale struktura tego była jak oleiste rzygowiny i wcale nie wyszedł zakalec. Mało słodkie, nie… nie do jedzenia….
Agata says:
Hmm… to bardzo dziwne, bo ciasto jest wilgotne, ale na pewno nie oleiste. Piekłam je kilkakrotnie i za każdym razem wszystkim smakowało. Na blogu jadłonomii, skąd zaczerpnęłam ten przepis, też są pozytywne komentarze.
Słodycz to rzecz gustu oraz zależy od marchewki.
Czy piekłaś to ciasto zgodnie z przepisem, czy wprowadzałaś modyfikacje? Jeśli tak, to jakie?
jedzeniejestsuper says:
Ja piekłam je parę razy, za każdym razem wychodziło idealne. Zdecydowanie moje ulubione ciasto!