Brownie z porterem i malinami

Kupiłam nową blaszkę, więc musiałam coś w niej upiec – wiadomo ;) Przepis na to brownie powstał na podstawie przepisu na brownie z guinnessem i malinami wg Jamiego Olivera (magazyn „Jamie” Mar/Apr 12).

Irlandzkie piwo Guiness zastąpiłam rodzimym porterem, użyłam mrożonych malin i… zapomniałam dodać cukru! :) Jak widać wpadki zdarzają się każdemu ;) To była jednak znikoma wpadka, nikt nie zorientował się, że coś jest nie tak. Wystarczającą słodycz dała czekolada i słód, który jest w piwie. Brak cukru sprawił jedynie, że góra brownie nie była chrupka.

Brownie z porterem i malinami

Nie jestem smakoszem piwa, ale dodatek mocnego portera sprawił, że brownie stało się bardziej wytworne. W smaku zupełnie nie czuć alkoholu, bardziej kawowo-karmelową nutę, doskonale pasującą do czekolady. Pozostała część Portera wypiłam – muszę przyznać, że ze smakiem ;)

Nie jestem smakoszem piwa, ale dodatek mocnego portera sprawił, że brownie stało się bardziej wytworne. W smaku zupełnie nie czuć alkoholu, bardziej kawowo-karmelowy posmak, doskonale pasujący do czekolady.

Składniki:

  • 3 jaja
  • 180g masła
  • 200g czekolady
  • 125g przesianej mąki
  • 40g przesianego gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g cukru (o którym zapomniałam! ;)
  • 200ml ciemnego piwa (użyłam Ciechan – Porter 9%)
  • 200g malin (mogą być mrożone)

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Blaszkę o wymiarach 30×20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Czekoladę pokrój i razem z pokrojonym masłem daj do metalowej (lub żaroodpornej) miski, a następnie rozpuść wszystko na parze (stawiając miskę nad garnkiem z gotującą się wodą tak, aby miska nie dotykała wody).
  4. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem, kakao i cukrem (nie zapomnijcie o nim ;) ). Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszaj.
  5. Ubij mikserem jaja.
  6. Doi ubitych jaj dodaj czekoladową masę i nadal ubijaj, aż będzie gładka.
  7. Dodaj Portera i wymieszaj.
  8. Masę wylej na blaszkę, wyrównaj silikonową szpatułką i powbijaj maliny.
  9. piecz 25 minut   – nie dłużej, aby nie wysuszyć brownie.
  10. Upieczone brownie ostudź na metalowej kratce.
  11. Brownie z porterem i malinami możesz podać z kwaśną śmietaną lub mascarpone.

Brownie z porterem i malinami

Brownie z porterem i malinami

 


DeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze