Gdyby nie fakt, że odwiedziła mnie nastoletnia siostrzenica – wegetarianka (która też nie je nabiału), zapewne zrobiłabym tradycyjną tartę. Początkowo planowałam zastąpić mleko mlekiem sojowym. Jednak gdy próbowałam je znaleźć w szafce, w moje ręce wpadła też puszka mleka kokosowego. W połączeniu tych dwóch powstał pyszny krem, a z części mleka kokosowego zrobiłam „bitą śmietanę”.
Gdyby nie próba zastąpienia mleka, nie odkryłabym tak dobrego kremu. Na stałe wchodzi do mojego słodkiego menu :)
Borówki amerykańskie pasują tu idealnie – przełamują słodycz kokosu i sprawiają, że tarta nie jest mdła. Zimą myślę że warto dać mango i kiwi (żeby tarta nie była z mdła).
Składniki (na tartę o średnicy 30 cm):
spód – kruche ciasto:
- 250g mąki
- 120g margaryny (normalnie dałabym masło, ale z margaryną też jest ok)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
krem kokosowy:
- puszka schłodzonego mleka kokosowego (powinno stać kilka godzin w lodówce)
- ok. 300ml mleka sojowego
- 5 żółtek
- 100g cukru + 1 łyżka dodatków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Przygotuj kruche ciasto: zagnieć szybko mąkę z margaryną aż powstaną grudki. Dodaj cukier, jajko i szybko wyrób gładkie ciasto – możesz to zrobić mikserem. Kulę ciasta zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki. Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni, rozwałkuj ciasto i przenieś do wysmarowanej masłem formy. Dociśnij i obetnij nadmiar.
- Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego kulki ceramiczne lub suchą fasolę, aby obciążyć ciasto, Piecz 15 minut, a następnie usuń kulki i papier i piecz ok. 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni (uwaga: obserwuj ciasto, być może w Twoim piekarniku tarta powinna być krócej). Wyciągnij ciasto i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotuj krem kokosowy: żółtka utrzyj z cukrem (100g) do białości, dodaj mąkę, wymieszaj.
- Otwórz puszkę mleka kokosowego. Zbierz do miseczki łyżką wytrąconą śmietankę. Schowaj do lodówki, przyda się do dekoracji.
- Odmierz pozostałą, przezroczystą „wodę kokosową” (mi została połowa – 200 ml) i uzupełnij mlekiem sojowym tak, aby łącznie było 500ml płynu. Zagotuj.
- Do gotującego mleka wlej masę jajeczną i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut, aż krem kokosowy zgęstnieje (nie zapomnij cały czas mieszać kremu).
- Ciepły krem wylej na przestudzony spód tarty. Pozostaw do ostygnięcia.
- Ubij mikserem zgarniętą śmietankę kokosową z łyżką cukru. Masa będzie bardzo gęsta.
- Udekoruj tartę: Za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj tartę ubitą śmietaną kokosową, środek wypełnij borówkami.
- Dodatkowo możesz dać kilka moreli. Jeśli wolisz słodsze smaki, wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem.
- Tartę z kokosowym kremem przechowuj w lodówce, u mnie prawie cała zniknęła od razu :)
10 komentarzy
karmel-itka says:
mamma mia, co za cudo! Twoja tarta spełnia marzenia łasuchów :p
ale wygląda, a te smaki, wow!
natka says:
Wygląda nieziemsko! na pewno spróbuję :)
Gatunki Win says:
Uwielbiam Kokos !! jutro je zrobie
Back Taste says:
Apetycznie wygląda:) Jak tarta to biorę w ciemno:)
Pozdrawiam
Monika says:
Dwie sprawy: jaka margaryna? Nie znalazłam dotychczas w naszych sklepach bezmlecznej…
A druga… tarta bez mleka, ale formę wysmarować masłem?
Agata says:
Jeśli użyłam margaryny, to na pewno dałam Margarynę Alsan BIO i nią też wysmarowałam formę (z przyzwyczajenia napisałam, że masłem – dziękuję za czujność!). Zamiast margaryny proponuję dać olej kokosowy, kilkakrotnie robiłam na nim kruche ciasto i od kilku lat używam go w bezmlecznych (i w wegańskich) wypiekach.
Jagoda says:
Czy zamiast mleka sojowego. (Ma jak dla mnie bardzo charakterystyczny snak) mogę dodać jakieś inne np. owsiane? :)
Agata says:
oczywiście!
Pipi says:
Witam czym zastapic jajka. Nie sa wrganskie niestety
Pingback: Tarta z kokosowym kremem z borówkami – Piłka w kuchni