Tarta z kokosowym krememm z borówkami bez mleka (wege)

Gdyby nie fakt, że odwiedziła mnie nastoletnia siostrzenica – wegetarianka (która też nie je nabiału), zapewne zrobiłabym tradycyjną tartę. Początkowo planowałam zastąpić mleko mlekiem sojowym. Jednak gdy próbowałam je znaleźć w szafce, w moje ręce wpadła też puszka mleka kokosowego. W połączeniu tych dwóch powstał pyszny krem, a z części mleka kokosowego zrobiłam „bitą śmietanę”.

Gdyby nie próba zastąpienia mleka, nie odkryłabym tak dobrego kremu. Na stałe wchodzi do mojego słodkiego menu :)

Tarta z kokosowym krememm z borówkami bez mleka (wege)

Borówki amerykańskie pasują tu idealnie – przełamują słodycz kokosu i sprawiają, że tarta nie jest mdła. Zimą myślę że warto dać mango i kiwi (żeby tarta nie była z mdła).

Tarta z kokosowym krememm z borówkami bez mleka (wege)

Składniki (na tartę o średnicy 30 cm):

spód – kruche ciasto:

  • 250g mąki
  • 120g margaryny (normalnie dałabym masło, ale z margaryną też jest ok)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru

krem kokosowy:

  • puszka schłodzonego mleka kokosowego (powinno stać kilka godzin w lodówce)
  • ok. 300ml mleka sojowego
  • 5 żółtek
  • 100g cukru + 1 łyżka dodatków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj kruche ciasto: zagnieć szybko mąkę z margaryną aż powstaną grudki. Dodaj cukier, jajko i szybko wyrób gładkie ciasto – możesz to zrobić mikserem. Kulę ciasta zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki. Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni, rozwałkuj ciasto i przenieś do wysmarowanej masłem formy. Dociśnij i obetnij nadmiar.
  2. Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego kulki ceramiczne lub suchą fasolę, aby obciążyć ciasto, Piecz 15 minut, a następnie usuń kulki i papier i piecz ok. 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni (uwaga: obserwuj ciasto, być może w Twoim piekarniku tarta powinna być krócej). Wyciągnij ciasto i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj krem kokosowy: żółtka utrzyj z cukrem (100g) do białości, dodaj mąkę, wymieszaj.
  4. Otwórz puszkę mleka kokosowego. Zbierz do miseczki łyżką wytrąconą śmietankę. Schowaj do lodówki, przyda się do dekoracji.
  5. Odmierz pozostałą, przezroczystą „wodę kokosową” (mi została połowa – 200 ml) i uzupełnij mlekiem sojowym tak, aby łącznie było 500ml płynu. Zagotuj.
  6. Do gotującego mleka wlej masę jajeczną i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut, aż krem kokosowy zgęstnieje (nie zapomnij cały czas mieszać kremu).
  7. Ciepły krem wylej na przestudzony spód tarty. Pozostaw do ostygnięcia.
  8. Ubij mikserem zgarniętą śmietankę kokosową z łyżką cukru. Masa będzie bardzo gęsta.
  9. Udekoruj tartę: Za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj tartę ubitą śmietaną kokosową, środek wypełnij borówkami.
  10. Dodatkowo możesz dać kilka moreli. Jeśli wolisz słodsze smaki, wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem.
  11. Tartę z kokosowym kremem przechowuj w lodówce, u mnie prawie cała zniknęła od razu :)

 

Tarta z kokosowym krememm z borówkami bez mleka (wege)

Tarta z kokosowym krememm z borówkami bez mleka (wege)

 


CiastaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    10 komentarzy

    • Agata says:

      Jeśli użyłam margaryny, to na pewno dałam Margarynę Alsan BIO i nią też wysmarowałam formę (z przyzwyczajenia napisałam, że masłem – dziękuję za czujność!). Zamiast margaryny proponuję dać olej kokosowy, kilkakrotnie robiłam na nim kruche ciasto i od kilku lat używam go w bezmlecznych (i w wegańskich) wypiekach.

  1. Pingback: Tarta z kokosowym kremem z borówkami – Piłka w kuchni