Gdy poza domem wybieram deser, zawsze pytam o sernik. Lubię go wyjątkowo za tę skupioną w jednym miejscu kremowość, aksamitność i delikatność. Z kaloriami nieco gorzej, bo do lekkich ciast sernik nie należy. Latem można jednak dodać mu orzeźwienia, kusząc cytryną i malinami. Owoce w takim cieście sprawdzają się pysznie. Jeśli czujecie niedosyt, można sernik podawać z malinowym musem. Koniecznie mocno schłodzonym.
By powstał mus, wystarczy zmiksować maliny z odrobiną soku z cytryny i łyżeczką cukru pudru. Z kremem cytrynowym jest nieco zabawy, ale zachęcam, by z niego nie rezygnować. Szczególnie latem. Dodaje potrzebnej sernikowi wyrazistości.
Składniki:
sernik:
na formę 22 cm
- 600 g sera zmielonego – używam gotowego w wiaderku
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- sok z całej cytryny
- skórka otarta z całej cytryny
- 1,5 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku, niesłodzonego
Ser utrzeć mikserem z cukrem. Gdy powstanie gładka masa, wbijać kolejno po jednym jajku. Gdy połączą się z masą, dodać budyń, sok i skórkę z cytryny. Wmiksować do ciasta. Masa jest dość rzadka, ale nie należy się tym przejmować, zwiąże się idealnie pod wpływem pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę sernikową. Wstawić do piekarnika na 70 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić sernik do całkowitego ostudzenia.
W tym czasie przygotować krem cytrynowy:
KREM:
- 2 cytryny
- 2 jajka
- 80 g masła – bardzo zimnego
- 80 g cukru
do dekoracji:
- szklanka malin
- łyżka cukru pudru
Cytryny sparzyć, otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Jajka rozbełtać w misce, dodać skórkę i sok z cytryny. Wymieszać, dodać cukier. W większym garnku zagotować wodę. Na garnku postawić miskę szklaną lub metalową z masą jajeczno-cytrynową. Chwilę podgrzać i dodawać po kawałku zimne masło. Zmniejszyć ogień. Mieszać do całkowitego połączenia składników. Gotować aż masa zgęstnieje. Miskę zdjąć z garnka, przełożyć masę do innego naczynia i wystudzić.
Na zimny wierzch sernika wyłożyć schłodzony krem cytrynowy. Grubą warstwę. Na niej ułożyć maliny. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
4 komentarze
Mariola says:
piękny idealny na letni podiweczorek
iza says:
ale cudnie wygląda
kosmetyki naturalne sklep says:
Sernik wygląda przecudnie! Muszę spróbować go wykonać u siebie. Mam nadzieję tylko, że mi nie opadnie jak to w zwyczaju mają wszystkie serniki, które wykonuję :( Może masz na to jakiś sprawdzony sposób?
młoda mama says:
dziewczyny, macie świetne przepisy. A ten sernik wprost prosi się o polizanie monitora :)
może weźmiecie udział w konkursie?
http://kobietapisze.pl/konkurs-wygraj-zestaw-przypraw/2013/07/29/