Jedną z nielicznych słodkości, które chciałam w dzieciństwie jeść z cukierni, były napoleonki. Po pewnym czasie były dla mnie za mdłe i na trochę o nich zapomniałam. Kilka lat temu przyjaciel wspomniał mi o napoleonkach robionych przez Jego babcię. Taka informacja od razu wjechała mi na ambicję i upiekłam pierwszą w życiu napoleonkę… Niby nic trudnego, ale zepsułam ją całkowicie ;) Ciasto było tak twarde, że oboje zjedliśmy tylko krem. Była to dla nie wielka kulinarna porażka, przez którą zapomniałam o napoleonkach na kolejnych kilka lat ;)
Nie ukrywam, że teraz idę trochę na łatwiznę – korzystam z gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu napoleonka zawsze wychodzi :) W sezonie na jagody, robię wersję owocową, lekko zmodyfikowaną. W kremie patissiere zamiast laski wanilii jest skórką z cytryny, dzięki czemu całość jest lżejsza i mniej mdła.
Składniki (na 6 sztuk):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Cytrynowy krem pattisiere:
- 1 szklanka mleka (używam zwykle 1,5 lub 3,2%)
- 3 żółtka
- 5 dag cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z jednej cytryny
- szklanka umytych, osuszonych jagód
Wierzch:
- 1 roztrzepane jajko
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Przekrój płat ciasta francuskiego wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę przekrój na 6 części.
- Ułóż wycięte prostokąty ciasta francuskiego (zachowując odstępy między ciastkami) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.
- Piecz ciastka ok. 10 minut, aż się lekko zarumienią. Po upieczeniu ostudź na drucianej kratce.
- Przygotuj krem. W garnku zagotuj mleko.
- Ubij żółtka z cukrem na puszystą, białą masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Do gotującego się mleka, dodaj masę żółtkową i mieszaj, aż krem zgęstnieje. Krem powinien mieć konsystencję budyniu.
- Dodaj startą skórkę z cytryny i wymieszaj.
- Krem ostudź przykrywając miskę folia tak, aby dotykała kremu (w ten sposób nie powstanie z wierzchu skorupa). Najlepiej włóż do lodówki.
- Aby zrobić napoleonkę, wystarczy wziąć 2 upieczone ciastka francuskie. Na jedno z nich połóż krem, jagody, przykryj drugim ciastkiem.
- Przed podaniem całość oprósz cukrem pudrem.
3 komentarze
Inspirowane Smakiem says:
Co tam, że z gotowego francuskiego. I tak wygląda pysznie. :)
Pozdrawiam, Agata
wiosenka27 says:
Bardzo dobry pomysł:)
Eliza says:
uwielbiam i napoleonki i jagody, także połączenie rewelacja :)