Lody truskawkowe

Lody truskawkowe powstały z potrzeby chwili. Wiedziałam, że odwiedzi mnie wegetarianka, która nie je również produktów mlecznych. Niewiele myśląc zmiksowałam truskawki z cukrem i miętą (z bazylią też będą dobre). W sumie to żaden przepis, ale umieszczam go, gdyż czasem zapomina się o najprostszych deserach.

Przyznam się, że sama również sięgam po te lody truskawkowe do zamrażarki (zamiast cukru daję fruktozę lub syrop z agawy i mogę wówczas bezkarnie jeść te lody). Dla osób dbających o sylwetkę jest też dobra wiadomość: lody truskawkowe nie zawierają żadnych tłuszczów i są bardzo niskokaloryczne.

Lody truskawkowe

Do foremek można dać pokrojone w plasterki truskawki, będą ładnie się prezentować – ale to już następnym razem ;)

Lody truskawkowe

Składniki (na 6 sztuk):

  • 350g truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • kilka listków posiekanej mięty

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj wszystkie składniki blenderem.
  2. Napełnij zmiksowanymi truskawkami foremki do lodów.
  3. Wstaw do zamrażarki na m.in. 3 godziny.
  4. Po wyciągnięciu z zamrażarki daj na chwilę foremki pod strumień zimnej wody – w ten sposób bez problemu wyciągniesz lody truskawkowe z foremki.

Lody truskawkowe


DeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy