Lody truskawkowe powstały z potrzeby chwili. Wiedziałam, że odwiedzi mnie wegetarianka, która nie je również produktów mlecznych. Niewiele myśląc zmiksowałam truskawki z cukrem i miętą (z bazylią też będą dobre). W sumie to żaden przepis, ale umieszczam go, gdyż czasem zapomina się o najprostszych deserach.
Przyznam się, że sama również sięgam po te lody truskawkowe do zamrażarki (zamiast cukru daję fruktozę lub syrop z agawy i mogę wówczas bezkarnie jeść te lody). Dla osób dbających o sylwetkę jest też dobra wiadomość: lody truskawkowe nie zawierają żadnych tłuszczów i są bardzo niskokaloryczne.
Do foremek można dać pokrojone w plasterki truskawki, będą ładnie się prezentować – ale to już następnym razem ;)
Składniki (na 6 sztuk):
- 350g truskawek
- 1 łyżka cukru
- kilka listków posiekanej mięty
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj wszystkie składniki blenderem.
- Napełnij zmiksowanymi truskawkami foremki do lodów.
- Wstaw do zamrażarki na m.in. 3 godziny.
- Po wyciągnięciu z zamrażarki daj na chwilę foremki pod strumień zimnej wody – w ten sposób bez problemu wyciągniesz lody truskawkowe z foremki.
5 komentarzy
Inspirowane Smakiem says:
W prostocie siła! Wyglądają jak pyszny lodowy deser;)
karmel-itka says:
mam takie same pudełeczka!
ach, pyszności.
pozdrawiam.
szybki i prosty deser says:
Wydaje się proste, wygląda smakowicie. Muszę wypróbować :) Ale najpierw zaopatrzyć się w takie fajne „foremki”.
Agata says:
Foremki są z Ikea
Paulina says:
Foremki dzisiaj kupiłam i zabieram się do roboty :)