Jagody chyba nigdy mi się nie znudzą ;) jem je same, ze śmietaną lub z orzeźwiającym kremem lemon curd. Lemon curd jest dobrym wypełnieniem tarty, naleśników (solo), składnikiem kremów (np. wymieszany z mascarpone lub ubitą kremówką, czy jak w tym przypadku może stanowić osobny deser.
Wystarczy na wierzch dać jagody, starą skórkę z cytryny i miętę. Jeśli nie jesteście amatorami kwaśnych smaków, jagody posypcie dodatkowo cukrem pudrem.
Lemon curd może być przechowywany w lodówce do dwóch tygodni. Jeśli liczycie kalorie, wypróbujcie lemon curd bez masła.
Składniki (na 2 słoiczki):
- 6 żółtek (które zostają po białej pavlovej )
- 3 cytryny ( jednej obierz skórkę, z 3 wyciśnij sok)
- 3/4- 1 szklanki cukru
- 70 g masła
Sposób przygotowania:
- Å»ółtka umieść w metalowej lub żaroodpornej misce. Ubij chwilę z cukrem i dodaj sok z 3 cytryn
- Postaw miskę z żółtkami na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało tafli wody.
- Masę stale mieszaj (trzepaczką) aż zacznie gęstnieć – potrwa to ok. 20-30 minut.
- Zdejmij miskę i dodaj posiekane masło i skórkę z 1 cytryny. Wymieszaj wszystko i przełóż krem do słoików.
- Po wystygnięciu przechowuj w lodówce (do 2 tygodni).
1 Response
gin says:
Uwielbiam ten kwaskowy smak lemon curdu, mogłabym się nim zajadać bez przerwy :)