Kolorowy cukier łatwo wykonać samemu. Można dodać do cukru barwnik spożywczy lub zabarwić całkiem naturalnie. Piwonie to kwiaty jadalne, więc bez obaw możecie przygotować z nich różowy cukier. Nie jest on aromatyczny, ale ma bardzo ładny kolor. Będzie się on ładnie prezentować w cukierniczce lub na kruchych ciasteczkach czy naleśnikach.
Wystarczy utrzeć w moździerzu płatki piwonii z cukrem, by mieć różowy cukier. Prawda, że proste?:)
Składniki:
- płatki z jednej piwonii
- 500 g cukru
Sposób przygotowania:
- Utrzyj w moździerzu płatki piwonii z cukrem.
- Wysusz cukier – albo w temperaturze pokojowej (wystarczy go rozsypać na talerze) albo w piekarniku (w uchylonym piekarniku nagrzanym do 50 stopni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia).
- Na koniec ponownie utrzyj, aby nie było grudek.
2 komentarze
karmel-itka says:
wow, robu wrażenie!
Sonia says:
Czarodziejski :-) pięknie do tego okraszony zdjęciami :-)