Filet ze szczupaka z pietruszką

Szczupak, to poza sandaczem, jedna z moich ulubionych ryb z dzieciństwa. Był to taki mały luksus, gdy poza złowionymi płotkami, leszczami i linami przynosił Tato szczupaka, sandacza lub węgorza. Mama obsypywała ryby mąką, solą i smażyła od razu, takie najświeższe. Do dziś pamiętam ten smak. Pomimo, że minęły lata (a wręcz dekady :) ) na myśl o szczupaku odżywają wspomnienia. Tym razem szczupak nie w mące, a w pietruszce, smakuje prawie tak, jak tamten.

Filet ze szczupaka z pietruszką

Składniki:

  • filet ze szczupaka, ok 250g
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • sól cytrynowa, pieprz cytrynowy
  • oliwa
  • 1-2 łyżki masła do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Filet ze szczupaka oskrob z łusek, umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Za pomocą pincety wyciągnij wystające ości.
  3. Pokrój filet na 5 kawałków.
  4. Natrzyj rybę solą cytrynową, pieprzem cytrynowym.
  5. Natkę pietruszki wymieszaj z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami oliwy, nasmaruj pietruszkową marynatą szczupaka. Pozostaw na ok. 1 godzinę.
  6. Rozgrzej masło na patelni i smaż szczupaka po kilka minut (2-3) z każdej strony.
  7. Filet ze szczupaka możesz podać na ugotowanych szparagach z masłem cytrynowym i pomidorkami z kremem balsamicznym.

Filet ze szczupaka z pietruszką


Dania główneRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected