W ramach relaksu lubię czasem zrobić czekoladki. Szukając w głowie kolejnych inspiracji, zatrzymałam się na simplisach. A gdyby tak oblać je czekoladą? Hmm… niezły pomysł. Ale czegoś brakuje. Migdała? Tak! Czekoladki z wierzchu nie zdradzają, co kryje się w środku, przegryzając się przez kokosową masę dochodzi się w końcu do ukrytego orzeszka. Efekt godny polecenia :)
W robieniu czekoladek przydatny jest zestaw do robienia pralinek, ale można się obejść również bez niego.
Składniki:
- simplisy
- 100g migdałów
- 200g gorzkiej czekolady (najlepiej kropelki czekoladowe lub gorzka czekolada o zawartości kakao minimum 60%)
- 20 g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
- Migdały zalej wrzątkiem i ściągnij z nich skórkę.
- Przygotuj masę na simplisy według przepisu na simplisy.
- Migdała obtaczaj masą na simplisy i kulaj kulki.
- Gorzką czekoladę rozpuść na parze (wystarczy do metalowej lub żaroodpornej miski wsypać czekoladowe kropelki lub posiekaną gorzką czekoladę i postawić ją na garnku z gotującą wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody).
- Zanurzaj kokosowe kulki w czekoladzie i pozostaw do zastygnięcia na metalowej kratce. Do zanurzania w czekoladzie można użyć specjalnych akcesoriów (na zdjęciu wyżej), ale można sobie poradzić za pomocą łyżeczek lub wykałaczki ;)
- Jak zastygnie czekolada, rozpuść na parze mleczną czekoladę.
- Mleczną czekoladę przelej do woreczka strunowego, odetnij b. cienko róg i udekoruj w paseczki.
- Zostaw do zastygnięcia.
Takie kokosowe czekoladki świetnie nadają się na kulinarny prezent.
3 komentarze
karmel-itka says:
domowe czekoladki to potęga!
piekne Ci wyszły.
Veronika says:
Wyglądają jak wyjęte z bombonierki :)
Kinga says:
Uwielbiam domowe czekoladki! Zdecydowanie wolę od tych sklepowych :)