Po nasyceniu się przeze mnie rabarbarem, przerzuciłam się na kwiatki :) Wystarczy obejrzeć się dookoła na łące :) Po spróbowaniu już wcześniej jadalnych kwiatów: piwonii, szałwii, szczypiorku, nasturcji, storczyków, bratków, czosnku niedźwiedziego, rzepaku, kwiatów cukinii (o czymś jeszcze zapomniałam?:) ) przyszedł czas na kwiatki chabru, czerwonej koniczyny i mini polnych bratków.
Zatopione kwiatki w białej czekoladzie przypominają mi widoczki, które w dzieciństwie robiłam na podwórku i zakopywałam.
Składniki:
- 50 g białej czekolady (najlepsza jest w kropelkach, ale można dać po prostu pół tabliczki czekolady)
- 4 kwiatki małych bratków
- płatki z jednego kwiatu chabru
- płatki z jednego kwiatu czerwonej koniczyny
Sposób przygotowania:
- Czekoladę drobno posiekaj, włóż do metalowej lub żaroodpornej miski, a następnie postaw naczynie na garnku z gotującą się woda tak, aby dno miski nie dotykało wody. Zmniejsz płomień i mieszaj czekoladę aż do rozpuszczenia.
- Jeśli masz foremkę do czekoladek: połóż po 1 mini bratku lub kilka płatków (w przypadku koniczyny czy chabru) i zalej delikatnie czekoladą (można przytrzymać kwiatka wykałaczką, aby nie zmienił położenia ;) )
- Jeśli nie masz foremki, na papierze do pieczenia rozłóż kwiatki i delikatnie zalej je rozpuszczoną czekoladą, tworząc małe kółka.
- Pozostaw do całkowitego zastygnięcia, po czym wyciągnij delikatnie z foremek (lub odklej od papieru do pieczenia)
- Białe czekoladki z kwiatami idealnie nadają się na prezent :)
11 komentarzy
Fabryka Odkryć Kulinarnych Mniamm says:
jakie fajowe, prezentowe, z przyjemnością wykorzystam i zamienię się w małą przetwórnię czekolady. pozdrawiam kami
Kats says:
Piękne i pomysłowe. Super
gin says:
Åał, coś wspaniałego! Wyglądają uroczo :)
noemi says:
ale super ;) i w dodatku pycha ;)
polecam
http://apetyczni.blog.pl/
Ania says:
O rany! To wygląda naprawdę wspaniale! Muszę koniecznie wypróbować ;) PS A robiłaś może mus z malin i białej czekolady? Gorrrrąco polecam! ;)
klk says:
Wygląda naprawdę fajnie tylko pewnie należy od razu spożyć, chyba, że się mylę
Agata says:
Nie trzeba od razu. spokojnie przetrwają w lodówce kilka dni :)
Dorota Olejniczak-Stark says:
Dzień dobry,
Czy byłaby możliwość zakupu 65 czekolad z płatkami kwiatów w kolorystyce jak na fotografii. Termin realizacji zamówienia 16 kwiecień 2018. :)
Będę wdzięczna za odpowiedź :).
Pozdrawiam
Dorota
Agata says:
Bardzo dziękuję za zapytanie – jest mi niezmiernie miło :) Niestety termin realizacji nie pozostawia mi wyjścia, jak odmówić.
Dorota Olejniczak-Stark says:
Rozumiem i życzę sukcesów , a czekoladki są cudne :)
Pingback: White chocolate with edible flowers www.kuchniawformi... - Modern