Podobno banofee pie uwielbiała księżna Diana. Åyżkami z tortownicy wyjadała premier Margaret Thatcher. Jestem skłonna w te opowieści uwierzyć. Ze względu na słodycz tego deseru. Takie nagromadzenie cukru w jednym miejscu mogą kochać jedynie Brytyjczycy:)
Banoffee więc albo się polubi albo nie. Uczuć ambiwalentych wobec niego nie ma. Naczytałam się o nim sporo, naoglądałam w londyńskich cukierniach. I postanowiłam zaryzykować. Gdy robiłam banoffe pie mąż na kolejno dodawane składniki patrzył sceptycznie:) Przy degustacji wszyscy jednogłośnie zarządali dokładki. W foremce zostały okruszki!
Moja wersja nieco odbiega od oryginału, choć połączyłam w niej to, co najbardziej brytyjskie. By nieco złagodzić słodki smak dodałam do śmietany lemon curd. To był gest idealny. Cytrynowa nuta jest mocno wyczuwalna, świetnie gra z ciężkim kajmakiem. Ośmielam się nawet postawić tezę, że to dzięki lemon curd deser cieszył się takim uznaniem:)
Dobrą wiadomością w sprawie banoffee jest ta, że zawsze się udaje. W wersji najprostszej nawet nie trzeba piec spodu, wystarczy ciastka wymieszane z masłem schłodzić porządnie w lodówce. Można więc ten deser przygotować bez udziału kuchenki:)
Składniki:
na tortownicę 24 cm
- 250 ml śmietany 30%
- 250 g sera mascarpone
- 200 g ciastek owsianych
- 50 g zmielonych orzechów
- 70 g masła
- 3 banany
- puszka 400 ml masy kajmakowej o smaku tofii albo puszka 400 ml słodkiego mleka skondensowanego
- łyżka mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki lemon curd
- 3 łyżki startej gorzkiej czekolady
Ciastka rozdrobnić w blenderze, wymieszać ze startymi orzechami. Masło rozpuścić, wlać do masy z ciastkami, dobrze wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 10 minut. Po wyjęciu ostudzić.
Masę kajmakową włożyć do garnka, dodać łyżkę mleka i podgrzać do rozpuszenia. Ciepłą wyłożyć na upieczony spód z ciastek.( Gdy robimy z mleka skondesowanego, trzeba zamkniętą puszkę napierw gotować przez co najmniej dwie godziny, ostudzić i dopiero wyjąć z puszki) Na kajmku ułożyć pokrojone w plastreki banany, skropić sokiem z cytryny. Bitą śmietanę ubić i lekko wmieszać w nią ser mascarpone oraz lemon curd. Wyłożyć na banany, oprószyć czekoladą.
Wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.