Podobno   banofee pie uwielbiała  księżna Diana. Łyżkami z tortownicy wyjadała premier Margaret Thatcher. Jestem skłonna w te opowieści uwierzyć. Ze względu na słodycz tego deseru. Takie nagromadzenie  cukru w jednym miejscu  mogą kochać jedynie Brytyjczycy:)

Banoffee więc  albo się polubi albo nie. Uczuć ambiwalentych wobec niego nie ma. Naczytałam się o nim sporo, naoglądałam w londyńskich cukierniach. I postanowiłam zaryzykować. Gdy robiłam banoffe pie mąż na kolejno dodawane składniki patrzył sceptycznie:) Przy degustacji wszyscy jednogłośnie zarządali dokładki. W foremce zostały okruszki!

banoffee

Moja wersja nieco odbiega od oryginału, choć połączyłam w  niej to, co najbardziej brytyjskie.  By nieco złagodzić słodki smak dodałam do śmietany lemon curd. To był gest idealny. Cytrynowa nuta jest mocno wyczuwalna, świetnie gra z ciężkim kajmakiem. Ośmielam się nawet postawić tezę, że to dzięki lemon curd deser cieszył się takim uznaniem:)

banoffee pieDobrą wiadomością w sprawie banoffee jest ta, że zawsze się udaje. W wersji najprostszej nawet nie trzeba piec spodu, wystarczy ciastka wymieszane z masłem schłodzić porządnie w lodówce. Można więc ten deser przygotować bez udziału kuchenki:)

Składniki:

na tortownicę 24 cm

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 g ciastek owsianych
  • 50 g zmielonych orzechów
  • 70 g masła
  • 3 banany
  • puszka 400 ml masy kajmakowej   o smaku tofii albo puszka 400 ml słodkiego mleka skondensowanego
  • łyżka mleka
  • 2 łyżki soku   z cytryny
  • 2 łyżki lemon curd
  • 3 łyżki startej gorzkiej czekolady

Ciastka rozdrobnić w blenderze, wymieszać ze startymi orzechami. Masło rozpuścić, wlać do masy z ciastkami, dobrze wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 10 minut. Po wyjęciu ostudzić.

Masę kajmakową włożyć do garnka, dodać łyżkę mleka i podgrzać do rozpuszenia. Ciepłą wyłożyć na upieczony spód z ciastek.( Gdy robimy z mleka skondesowanego, trzeba  zamkniętą puszkę napierw gotować przez co najmniej dwie godziny,  ostudzić i dopiero wyjąć  z puszki)  Na kajmku ułożyć pokrojone w plastreki banany, skropić sokiem z cytryny. Bitą śmietanę ubić i lekko wmieszać w nią ser mascarpone oraz lemon curd. Wyłożyć na banany, oprószyć czekoladą.

banoffee

Wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.

banoffee pie


DeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected