To kolejny przepis na hummus, nieco inny od poprzedniego . Ten zrobiłam zaraz po tym, jak odkryłam go w drugim numerze magazynu KUKBUK. Jest z samych naturalnych składników, bogatych w wartości odżywcze. W samej ciecierzycy 25% stanowi białko, zatem może zastąpić mięso i być dobrym składnikiem w diecie wysokobiałkowej (np. dla sportowców). Walory smakowe hummusu są równie ciekawe, idealnie się sprawdza jako pasta do pieczywa.
Składniki:
- 20 dag ciecierzycy
- 25g sezamu
- 2 ząbki czosnku
- sok z pół limonki
- 3 łyżki oliwy
- sól pieprz
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę zalej wodą i namocz przez co najmniej 12 godzin.
- W tej samej wodzie (posól lekko) ugotuj do miękkości ciecierzycę, potrwa to ok. 1h. Nie wylewaj wody z gotowania.
- Ciecierzycę odcedź (nie wylewaj wody z gotowania) i zmiksuj blenderem, razem z sezamem, czosnkiem, sokiem z limonki i oliwą. Dopraw do smaku
- Jeśli humus jest za suchy, dodaj trochę wody z gotowania ciecierzycy.
- Hummus podawaj z oliwą i czerwonym pieprzem.
6 komentarzy
Inspirowane smakiem says:
Wygląda bardzo ciekawie. Z chęcią bym spróbowała. :)
ÅOWCA says:
Hummus uwielbiam, a z tego przepisu na pewno skorzystam! Wspaniały blog, czekam na więcej propozycji ;)
Marcin K. says:
Też robię zainspirowany KUKBUKIEM ;)
naleśniki says:
Uwielbiam hummus, ten Twój wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)
Patrycja says:
Hummus wyszedł pyszny . Polecam
Agata says:
Cieszę się bardzo i dziękuj za przypomnienie przepisu sprzed 6 lat :)