Włoska tarta z jabłkami

Włoska tarta z jabłkami nie ma nic wspólnego z tradycyjną tartą na kruchym cieście. To maślana tarta z cytrynową nutą. Nigdy nie doczekała się kolejnego dnia. Na szczęście prostota jej przygotowania sprawia, że można upiec ją w dowolnej chwili, bowiem przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, a składniki zawsze mam w domu.

Włoska tarta z jabłkami

Nie potrafię przejść obojętnie koło nowych foremek. Jakbym się starała, to nie potrafię :) Dlatego pomimo posiadania 5 foremek do tart, kupiłam kolejną, z wyjmowanym dnem. Do foremki (tchibo) dodany był też przepis na tartę, który wiedziałam, że będzie „mój”. Proporcje pozmieniałam, bowiem 300g cukru na 100g mąki to zdecydowanie nie dla mnie ;)

Włoska tarta z jabłkami

Składniki:

  • 100g mąki (2/3 szklanki)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 70g masła
  • 150g cukru
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 4 jabłka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Formę do tarty wysmaruj masłem
  3. Rozpuść masło.
  4. Utrzyj (można mikserem) jajko z cukrem, mąką, mlekiem, ekstraktem z wanilii , startą skórką z cytryny i rozpuszczonym masłem na gładką masę.
  5. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki a następnie w plastry.
  6. Dodaj jabłka do masy i wymieszaj. Ciasto przelej do formy.
  7. Piecz ok. 40 minut, aż tarta z jabłkami się zarumieni.

 

Włoska tarta z jabłkami

Włoska tarta z jabłkami

 

 


Ciasta
Author: Agata

Get Connected