Włoska tarta z jabłkami nie ma nic wspólnego z tradycyjną tartą na kruchym cieście. To maślana tarta z cytrynową nutą. Nigdy nie doczekała się kolejnego dnia. Na szczęście prostota jej przygotowania sprawia, że można upiec ją w dowolnej chwili, bowiem przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, a składniki zawsze mam w domu.
Nie potrafię przejść obojętnie koło nowych foremek. Jakbym się starała, to nie potrafię :) Dlatego pomimo posiadania 5 foremek do tart, kupiłam kolejną, z wyjmowanym dnem. Do foremki (tchibo) dodany był też przepis na tartę, który wiedziałam, że będzie „mój”. Proporcje pozmieniałam, bowiem 300g cukru na 100g mąki to zdecydowanie nie dla mnie ;)
Składniki:
- 100g mąki (2/3 szklanki)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 70g masła
- 150g cukru
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 4 jabłka
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Formę do tarty wysmaruj masłem
- Rozpuść masło.
- Utrzyj (można mikserem) jajko z cukrem, mąką, mlekiem, ekstraktem z wanilii , startą skórką z cytryny i rozpuszczonym masłem na gładką masę.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki a następnie w plastry.
- Dodaj jabłka do masy i wymieszaj. Ciasto przelej do formy.
- Piecz ok. 40 minut, aż tarta z jabłkami się zarumieni.