Sos karmelowy

Sos karmelowy to idealny dodatek do deserów, kawy a także kawy mrożonej. Zazwyczaj   używam go do pany cotty, serników. Wystarczy cukier i śmietanka, można dodać sól gruboziarnistą (mniam), łyżkę masła czy ekstrakt z wanilii. Dodatkowo można go podkręcić Baileysem , wszystko wg własnego upodobania :)

Sos karmelowy

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp cukier do rondla, najlepiej z grubym dnem (nie używaj do tego celu patelni teflonowej!)
  2. Podgrzej, aż cukier się rozpuści, ja nie mieszam tylko wstrząsam rondlem
  3. Dodaj śmietankę, najlepiej lekko podgrzaną, inaczej karmel szybko stwardnieje (nawet jeśli, to nie wpadaj w panikę – wystarczy całość podgrzać intensywnie mieszając) i ewentualnie sól, całość dokładnie wymieszaj
  4. Ostudź sos karmelowy i używaj do ulubionych deserów.

Sos karmelowy

Sos karmelowy

 

 

 

 

DeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze