Sos karmelowy to idealny dodatek do deserów, kawy a także kawy mrożonej. Zazwyczaj używam go do pany cotty, serników. Wystarczy cukier i śmietanka, można dodać sól gruboziarnistą (mniam), łyżkę masła czy ekstrakt z wanilii. Dodatkowo można go podkręcić Baileysem , wszystko wg własnego upodobania :)
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%
- 1/4 łyżeczki soli morskiej (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Wsyp cukier do rondla, najlepiej z grubym dnem (nie używaj do tego celu patelni teflonowej!)
- Podgrzej, aż cukier się rozpuści, ja nie mieszam tylko wstrząsam rondlem
- Dodaj śmietankę, najlepiej lekko podgrzaną, inaczej karmel szybko stwardnieje (nawet jeśli, to nie wpadaj w panikę – wystarczy całość podgrzać intensywnie mieszając) i ewentualnie sól, całość dokładnie wymieszaj
- Ostudź sos karmelowy i używaj do ulubionych deserów.
2 komentarze
karmel-itka says:
sos karmelowy! mmm :]
Czytelniczka says:
Pyszny musi być taki sosik. I do tego yerba mate . Ja piję i jestem bardzo zadowolona. Są różne rodzaje, więc nigdy się nie znudzi ;)