Czekoladki kawowe to kolejna propozycja własnoręcznie zrobionych czekoladek . Jak zwykle cieszą oko i podniebienie. Taka bombonierka to również dobry pomysł na kulinarny prezent :)
Składniki (na 12 sztuk):
- 100 g białej czekolady ( 1 tabliczka)
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku (nie w granulkach)
- 2 łyżeczki gorącej wody
- 2 łyżki śmietanki kremówki
na wierzch:
- 100 g czekolady (białej lub gorzkiej)
- czekoladowe ziarenka kawy
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połam na kawałki, włóż do metalowej lub żaroodpornej miski, dodaj śmietanę, a następnie postaw naczynie na garnku z gotującą się woda tak, aby dno miski nie dotykało wody. Zmniejsz płomień i mieszaj czekoladę aż do rozpuszczenia
- Kawę rozpuść w wodzie, dodaj do czekoladowej masy i wymieszaj.
- Włóż masę czekoladowo-kawową do lodówki, aby zgęstniała na tyle, by móc formować kulki (ok.2 h).
- Z masy turlaj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Rozpuść czekoladę (będzie na wierzch)
- Czekoladki kawowe nakłuj wykałaczką i maczaj w rozpuszczonej czekoladzie. Pozostaw do zastygnięcia czekolady, zostawiając wykałaczki np. wbite w w ziemniaka (przekrojonego wzdłuż na pół). Na wierzchu każdej czekoladki daj czekoladowe ziarenko kawy.
- Jak czekolada zastygnie, ściągnij czekoladki kawowe z wykałaczek.
3 komentarze
Inspirowane smakiem says:
Mniam, ukradłabym do kawy.:)
karmel-itka says:
domowe cukierki, czekoladki.. są urocze.
gin says:
Jakie śliczne, idealne :)