Czekoladki kawowe

Czekoladki kawowe to kolejna propozycja własnoręcznie zrobionych czekoladek . Jak zwykle cieszą oko i podniebienie. Taka bombonierka to również dobry pomysł na kulinarny prezent :)

Czekoladki kawowe

Składniki (na 12 sztuk):

  • 100 g białej czekolady ( 1 tabliczka)
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku (nie w granulkach)
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • 2 łyżki śmietanki kremówki

na wierzch:

  • 100 g czekolady (białej lub gorzkiej)
  • czekoladowe ziarenka kawy

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połam na kawałki, włóż do metalowej lub żaroodpornej miski, dodaj śmietanę, a następnie postaw naczynie na garnku z gotującą się woda tak, aby dno miski nie dotykało wody. Zmniejsz płomień i mieszaj czekoladę aż do rozpuszczenia
  2. Kawę rozpuść w wodzie, dodaj do czekoladowej masy i wymieszaj.
  3. Włóż masę czekoladowo-kawową do lodówki, aby zgęstniała na tyle, by móc formować kulki (ok.2 h).
  4. Z masy turlaj kulki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Rozpuść czekoladę (będzie na wierzch)
  6. Czekoladki kawowe nakłuj wykałaczką i maczaj w rozpuszczonej czekoladzie. Pozostaw do zastygnięcia czekolady, zostawiając wykałaczki np. wbite w w ziemniaka (przekrojonego wzdłuż na pół). Na wierzchu każdej czekoladki daj czekoladowe ziarenko kawy.
  7. Jak czekolada zastygnie, ściągnij czekoladki kawowe z wykałaczek.

Czekoladki kawowe

 


DeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze