Skórka pomarańczowa w czekoladzie to takie coś z niczego :) Wygląda jak czekoladka,a w środku ma niezwykły aromat pomarańczy. W tym roku ją zapakuję w małe porcje i dołączę do kulinarnych prezentów.
Składniki:
- 2 duże pomarańcze
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 tabliczka czekolady (100g)
Dzień 1
Pomarańcze umyć (ja myję płynem do naczyń tak jak jajka). Skórkę ponacinać na ćwiartki, zdjąć i obrać nożem z białych skórek tak, aby została tylko pomarańczowa skórka.
W rondlu zagotować wodę z cukrem, dodać skórki i gotować na małym gazie przez ok. godzinę. W tym czasie z wody i cukru zrobi się syrop, a skórki zmiękną, staną się trochę przezroczyste i błyszczące.
Skórki odsączyć i zostawić na noc wyłożone na papierze do pieczenia na metalowej kratce.
Dzień 2
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Maczać w niej skórki za pomocą pincety i układać na papierze do pieczenia, aż czekolada zastygnie.
1 Response
Inspirowane smakiem says:
Pyszności, bardzo lubie taką skórkę. :)