Maślane ciasteczka z dżemem w tym roku wzbogacą paczki ze słodkościami dla moich przyjaciół. Są idealne do herbaty i nie są bardzo słodkie. Niewielkie ich gabaryty pozwalają jeść jeden za drugim, aż dosięgniemy spodu puszki :)
Składniki (na 45 sztuk):
- 200g miękkiego masła
- 150g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 żółtko
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 szklanki mąki (300g)
- ok. pół szklanki dżemu (dałam wiśniowy)
Utrzyj masło z cukrem (mikserem) na puszystą masę. Dodaj wanilię, otartą skórkę z cytryny i żółtko i nadal ucieraj. Na koniec wsyp mąkę i ucieraj aż bez problemu zrobisz z masy kulę.
Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. 2 blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Z ciasta turlaj kulki wielkości orzecha włoskiego. Palcem zrób pośrodku małe wgłębienie (tak jak w kluskach śląskich) i wypełnij je dżemem.
Ciastka umieść na blaszkach i piecz ok. 15 minut.
Wystudź na metalowej kratce.
Przepis inspirowany przepisem na „Jam drops” z magazynu Donna Hay Dec/Jan 2013
3 komentarze
Inspirowane smakiem says:
Chyba żadnych ciasteczek nie lubię tak bardzo, jak tych maślanych. :)
jaroka says:
dlaczego moje sie rozplynely na blaszce w czasie pieczenia
Agata says:
Masło miało na pewno 82% tłuszczu?