Nieszczególnie przepadam za kalafiorem. Wyjątkiem jest kalafior jedzony na surowo :) Jak tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że to jest to! Mięta idealnie komponuje się z kalafiorem i zdecydowanie ożywia jego smak. Tą surówkę podałam do pieczonego kurczaka i na pewno podam ją również do innych mięs :)
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 1 jabłko
- 1 łyżka mięty
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu winnego (lub soku z cytryny)
- sól, pieprz
Kalafiora opłucz i osusz. Różyczki pokrój w cienkie plasterki.
Jabłko umyj, osusz i pokrój w cienkie półplasterki. Nie obieraj skórki, szkoda pozbywać się cennego w niej błonnika :)
Miętę porwij na mniejsze kawałki.
Przygotuj sos: wymieszaj ocet z solą, dodaj oliwę (najlepiej sos zrobić w małym słoiku, wystarczy zakręcić i kilkakrotnie wstrząsnąć).
Na półmisku ułóż plastry kalafiora i jabłek, posyp miętą i polej sosem.
Przepis na podstawie magazynu Marthy Stewart „Everyday FOOD” – October 2012
2 komentarze
magda says:
poza tym ze ładnie wyglada to wielkie nic. i pełno tu takich przepisów. moze panie pownny sie bardzej fotografia zajac a nie gotowaniem. słabo
Sylwia says:
Dziękujemy za opinię i radę. Na szczęście dla Pani zaglądanie tutaj nie jest obowiązkowe:) Pozdrawiamy!