Mój absolutny faworyt wśród jesiennych wypieków. Już wiem, że pojawi się na bożonarodzeniowym stole. Zachwyca smakiem kontrastów – solonych orzechów i słodkiego kajmaku. Jest puszysty i delikatnie słodki. Lekko zarumienione płatki migdałów stawiają kropkę nad i:) Ten sernik poznałam u sąsiadki. Musiałam się bardzo powstrzymywać, by w nieskończoność nie prosić o kolejne porcje. Odkąd sąsiadka podzieliła się przepisem, do sernika mam dostęp nieograniczony:)
Składniki:
na tortownicę 26 cm
- 800 g białego sera 3 razy zmielonego ( najlepszy w wiaderku)
- puszka masy kajmakowej – ja wykorzystałam o smaku krówkowym
- 2 duże łyżki mąki
- 3 jajka
- łyżka masła
- łyżka cukru waniliowego
spód
- 200 g ciastek owsianych
- 80 g masła
- szklanka orzerzków solonych
polewa:
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- masa kajmakowa ( pozostała z ciasta)
- pół szklanki płatków migdałowych
WYKONANIE:
Spód:
Orzeszki rozdrobnić, ale nie na puch, ciastka pokruszyć lub zmielić dość drobno. Masło roztopić, przestudzić i wymieszać z orzeszkami i ciastkami. Spód tortownicy wysmarować masłem i wyłożyć na niego masę. Piec przez 10 minut w 180 stopniach. Wyjąć, ostudzić.
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem, dodać połowę puszki masy kajmakowej i ucierać dalej. Gdy powstanie gładka masa, po kolei wbijać jajka i mieszać do połączenia. Później dodawać powoli po łyżce sera. Dobrze wymieszaną masę zagęścić mąką. Masę wylać na upieczony i przestudzony spód. Piec 45-50 minut w 180 stopniach. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Polewa
Pozostałą masę kajmakową podgrzać z 2 łyżkami mleka i masłem. Płatki uprażyć na suchej patelni. Polewą udekorwać ostudzony sernik. Obsypać płatkami.
Sernik najlepszy jest po nocy spędzonej w lodówce.
Tak, jak pisałam, przepis dostałam od koleżanki, a Ona od cioci. Jednak już po upieczeniu wrzuciłam w wyszukiwarkę hasło sernik kajmakowy i na bardzo podobny (różniący się jedynie detalami) autorstwa Liski natknęłam się na blogu White Plate. Najprawdopodobniej to stamtąd jest inspiracja, która wędruje wśród ludzi:) Tymbardziej sernik polecam:)
7 komentarzy
magda says:
dodatek orzeszków na pewno sprawia, że smak jest wyjątkowy :)
Crispy Biscuits says:
Mój ulubiony sernik :) Przepis znalazłam na niego oczywiście u najlepszej White Plate :)
agnieszka says:
Proszę doprecyzować temat sera: trzy razy zmielić .. najlepszy w wiaderku … Ser w wiaderku jest zawsze zmielony, wiec można zamiast mielenia twarogu kupic gotowca? Jeśli tak to jaki? Ostatnio robilam sernik z Presidenta, myśli Pani że będzie ok? I jeszcze pytanie o masę kajmakową: puszka jakiej pojemności? 400 ml? Bo takie widziałam ostatnio w sklepach? Przepis „brzmi” tak smacznie, że chiałabym wypróbować ;-) Pozdrawiam.
Agnieszka. says:
Nieśmiało prosze o pdpowiedź na zadane pytanie …w sprawie sera i masy kajmakowej ;-)
Sylwia says:
Zmielony ser w wiaderku jest idealny. Ja używałam już różnych, nawet waniliowego z Biedronki, Presidenta też,więc nadaje się oczywiście.One najczęściej sprzedawane są w wiaderkach kilogramowych, używamy 800g. Masa kajmakowa o pojemności 400ml jest ok, ale jak Pani nie lubi zbyt słodko,nie trzeba używać całej puszki.Kajmak nie ma znaczącego wpływu na konsystetncję, tylko na smak. Pozdrawiam serdecznie i smacznego!
joaś says:
sernik chłodzi się w lodówce, a ja mam pytanie do polewy – po podgrzaniu zrobiła mi się paskudnie wyglądająca masa, z pływającym oddzielnie roztopionym tłuszczem… czy jest jakiś magiczny trik przy tej polewie?
Sylwia says:
To dziwne z polewą. Może podgrzewana była na zbyt dużym ogniu, zbyt szybko i niedokładnie wymieszana, więc składniki nie zdążyły się połączyć? Powinna być dość zwarta i ładnie się rozprowadzać po cieście.