Zmiana pogody sprawiła, że od razu poczułam chłód i zatęskniłam za rozgrzewającym posiłkiem. W tej roli świetnie sprawdza się papryka faszerowana mięsem. Jest pożywna, bez pustych wypełniaczy. Zioła podkreślają zarówno smak papryki, jak i mięsa. Ta wersja jest odpowiednią propozycją na jesienny obiad.
- 4 czerwone papryki
- 0,5 kg zmielonego mięsa z indyka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- świeże zioła: cząber, tymianek, oregano, bazylia
- sól, pieprz, papryka w proszku do smaku (może być ostra)
- 0,5 l rosołu
Z papryki obetnij górę, usuń ze środka gniazdo nasienne, umyj i osusz. Posól środek.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Cukinię umyj i pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż chwilę cebulę do białości. Dodaj mielone mięso, czosnek, cukinię i zioła. Smaż wszystko, aż mięso nie będzie surowe, stale mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
Wypełnij papryki mięsem, przykryj górą. Postaw papryki w wysokim naczyniu do zapiekania lub w garnku (bez ebonitowych rączek). Przestrzeń pomiędzy paprykami wypełnij rosołem, do ok. połowy wysokości papryki. Dzięki bulionowi papryka nie wyschnie.
Piecz w 200 stopniach ok. 40 minut, aż papryka będzie miękka. Jeśli wolisz, zamiast piec, możesz ugotować w garnku faszerowaną paprykę.
2 komentarze
Sonia says:
Właśnie ugotowalam Pani paprykai :-) są niesamowite i przypominają mi smak dzieciństwa :-) bardzo dziękuje za ten przepis i zazdroszczę Pani , że prowadzi Pani takiego fantastycznego bloga :-) :-) zapraszam tez na mojego bloga http://pstryks.blogspot.com . Jest on o zdjęciach , które we mnie wywołują emocje , ale może Pani nacieszyć oko, a ja żołądek mojej rodziny :-) i oko tez , ponieważ zdjecia na blogu są równie smaczne jak przepisy :-)
Sonia says:
Nie mogłam się oprzeć i podzieliłam się tym przepisem i innymi na blogu :-) http://pstryks.blogspot.com/2013/09/mojetworyprzetwory-cz2.html