Zmiana pogody sprawiła, że od razu poczułam chłód i zatęskniłam za rozgrzewającym posiłkiem. W tej roli świetnie sprawdza się papryka faszerowana mięsem. Jest pożywna, bez pustych wypełniaczy. Zioła podkreślają zarówno smak papryki, jak i mięsa. Ta wersja jest odpowiednią propozycją na jesienny obiad.

Faszerowana paprykaSkładniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 0,5 kg zmielonego mięsa z indyka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • świeże zioła: cząber, tymianek, oregano, bazylia
  • sól, pieprz, papryka w proszku do smaku (może być ostra)
  • 0,5 l rosołu

Z papryki obetnij górę, usuń ze środka gniazdo nasienne, umyj i osusz. Posól środek.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Cukinię umyj i pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż chwilę cebulę do białości. Dodaj mielone mięso, czosnek, cukinię i zioła. Smaż wszystko, aż mięso nie będzie surowe, stale mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.

Wypełnij papryki mięsem, przykryj górą. Postaw papryki w wysokim naczyniu do zapiekania lub w garnku (bez ebonitowych rączek). Przestrzeń pomiędzy paprykami wypełnij rosołem, do ok. połowy wysokości papryki. Dzięki bulionowi papryka nie wyschnie.

Piecz w 200 stopniach ok. 40 minut, aż papryka będzie miękka. Jeśli wolisz, zamiast piec, możesz ugotować w garnku faszerowaną paprykę.

Papryka faszerowana mięsem

Papryka faszerowana mięsem


Dania główne
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. Sonia says:

    Właśnie ugotowalam Pani paprykai :-) są niesamowite i przypominają mi smak dzieciństwa :-) bardzo dziękuje za ten przepis i zazdroszczę Pani , że prowadzi Pani takiego fantastycznego bloga :-) :-) zapraszam tez na mojego bloga http://pstryks.blogspot.com . Jest on o zdjęciach , które we mnie wywołują emocje , ale może Pani nacieszyć oko, a ja żołądek mojej rodziny :-) i oko tez , ponieważ zdjecia na blogu są równie smaczne jak przepisy :-)