Policzcie do pięciu, tylu składników potrzeba, by zrobić ten makaron. Efekt, jak na ilość, zniewalający, oczywiście, jeśli owoce morza akceptują Wasze kubki smakowe. Do wyboru pozostawiam Wam ostatni akcent – kolendrę albo pietruszkę. Każda z nich nadaje krewetkom nieco innego charakteru, więc może warto zrobić obie wersje – zanim opowiecie się po którejś stronie. Buon appetito!
Składniki:
- 250 g pappardelle
- 500 g krewetek mrożonych
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki oliwy
- garść świeżej kolendry lub pietruszki
Makaron ugotować, czosnek posiekać i delikatnie podpiec w woku lub na głębokiej patelni albo w garnku z grubym dnem na 2 łyżkach oliwy. Krewetki opłukać, dodać do czosnku. Zalać pozostałą oliwą. Makaron odsączyć i wymieszać z krewtekami i czosnkiem. Na końcu dodać posiekane zioła.
2 komentarze
whiness says:
Przepyszne danie. Jem je rzadko, traktuję niczym coś specjanego. ;> Bardzo apetycznie się u Ciebie prezentuje.
Fabryka Odkryć kulinanrych Mniamm says:
Wpierw nie lubiłam makaronów z owocami morza a później sie zakochałam, zwłaszcza w sosie. Poczekam i upoluję swieże krewetki z Makro, tak aby zrobić to w szczególny, jak na polskie warunki sposób. pozdrawiam kami