Nie jestem wielkim smakoszem sałatek owocowych. Ale ta jest niesamowita! Limonka, mięta i świeży imbir nadają jej bardzo orzeźwiającego charakteru. Połączenie imbiru z owocami jak dla mnie jest genialne! :)
Sałatka z melona i jeżyn, podana schłodzona, to świetne ukojenie w upalny dzień.
Składniki:
- 1 melon kantalupa
- 1 pudełko jeżyn
- skórka otarta z 1 limonki
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka świeżego starego imbiru
- 1 łyżka pociętej w cienkie paseczki mięty (ja tnę nożyczkami)
Melona przekrój na pół, usuń pestki. Wydrąż miąższ za pomocą łyżki do kulek lub pokrój melona w kostkę.
Wszystkie składniki, poza miętą wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Sałatkę z melona podawaj schłodzoną, posypaną z wierzchu świeżą miętą.
Przepis na podstawie przepisu Marthy Stewart z magazynu „Everyday Food” (July/August 2012)
5 komentarzy
kuchennefascynacje says:
Imbir musi nadawać fajny charakter tej sałatce :)
wiosenka27 says:
Wspaniale wygląda:)
karmel-itka says:
bardzo fajna, lekka i delikatna sałatka owcowa. ten imbir pasuje świetnie! wyostrza smak i dodaje charrratkerku l]
Anna says:
Wspaniała, aż ślinka cieknie:) I piękne zdjęcia, jak zwykle!
Agata says:
Ania – zrób, myślę, że Ci posmakuje :) ten imbir jest tu taką kropką nad „i” :)