pierogi z pieczoną dynią

Jak wiecie, uwielbiam dynię. Cieszę się zatem, że rozpoczął się już na nią sezon   :) Pierogi z pieczoną dynią wychodzą na prowadzenie – odkąd je zrobiłam, są to moje ulubione pierogi . Dzięki tymiankowi ich smak jest wyrazisty i trudny do odgadnięcia.

Pierogi z pieczoną dynią

Składniki:

  • 1,5 kg dyni, najlepsza byłaby hokkaido o zwartym miąższu, dałam melonową
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz
  • oliwa

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Z dyni usunąć pestki. Miąższ pokrój w kostkę. Dynie ułóż na blaszce do pieczenia (najlepsza taka duża z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia i skrop dynię oliwą. Piecz ok. 30 minut, aż dynia będzie miękka.

Zmiksuj dynię na gładką masę z parmezanem, posól do smaku i dodaj świeży tymianek – ja lubię sporo, aby farsz miał wyrazisty smak.

Ciasto przygotuj wg przepisu na pierogi z kaszą gryczaną.

Ugotowane pierogi z pieczoną dynią podawaj polane oliwą (ja daję truflową), posypane tartym parmezanem i świeżym tymiankiem.

Zobacz również inne przepisy z dyni

pierogi z pieczoną dynią

Pierogi z pieczoną dynią

 

 

 


Dania główne
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze