Lasagne chodziła za mną od dłuższego czasu. Nie mogłam się jednak zdecydować, czy mam ochotę na szpinakową, czy tradycyjną. Z tych dwóch opcji, wybrałam…trzecią :) Nie ukrywam, że byłam ciekawa efektu, bowiem składniki dobierałam sukcesywnie, bez większego zaplanowania. Lasagne z mięsem i pesto zachwyciła mnie smakowo. Wkrótce planuję powtórkę :)
Składniki (na 2 porcje):
- 3 świeże płaty lasagne 15x22cm (można zrobić samemu lub kupić gotowe – leżą w lodówkach)
- 30 dag mięsa mielonego (dałam z indyka)
- 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 30 dag pomidorów (najlepiej odmiany lima)
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- łyżka posiekanych świeżych ziół (bazylia, oregano, tymianem, cząber)
- 6 plasterków sera żółtego
- 3 czubate łyżki pesto
- 1 mozarella pokrojona w plastry
- sól, pieprz
Przygotuj sos pomidorowy:
Pomidory sparz wrzątkiem, pokrój w grubą kostkę i włóż do rondla. Zalej połową (1/4 szklanki wina) wina i gotuj na b. małym wolnym, aż sos odparuje. Pomidory są tym lepsze, im dłużej duszone na małym gazie. Pod sam koniec gotowania dodaj świeże zioła i dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos pomidorowy można zmiksować na gładko, ja tego nie robię ;)
Przygotuj mięso:
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj drobno pokrojony ząbek czosnku i mięso. Smaż chwilę, aż mięso nie będzie już surowe. Zalej całość pozostałym winem (1/4 szklanki) i duś, aż płyn odparuj
Ułóż kolejno składniki lasagne w żaroodpornym naczyniu:
sos pomidorowy, płat lasagne, sos pomidorowy, połowę mięsa, 2 plasterki sera żółtego, połowę pesto, połowę plastrów mozarelli, płat lasagne, sos pomidorowy, resztę mięsa, 2 plasterki sera żółtego, resztę pesto, pozostałą mozarellę, płat lasagne, sos pomidorowy, 2 plasterki sera żółtego.
Lasagne piecz 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.