Po co kupować je w cukiernii, po co przynosić z supermarketu, skoro można zrobić we własnej kuchni – myślałam wiele razy i wyciągałam  z lodówki kolejne gotowe pudełko. Do premiery namówił mnie Jamie Olivier, przekonujący z ekranu telewizora, że za 30 minut mogę mieć swoje lody. Jak to zwykle w telewizji, nie do końca  wizja oparta była na prawdzie, bo nie uwzględniała mrożenia owoców:)  Skorzystałam jednak    ze wskazówek, wprowadzając drobną zmianę – proponowane przez Jamiego mango zamieniłam na melona. I Wam też polecam ten przepis, bo bazą lodów jest jogurt, nie są więc tłuste, a puszyste i orzeźwiające.

Składniki:

  • melon mrożony
  •  łyżka miodu
  • sok z cytryny
  • garść mięty
  • 250 g jogurtu naturalnego

Melona obrać, pokroić na kawałki i włożyć do zamrażarki na co najmniej trzy godziny. Po tym czasie wyjąć i zmiksować z miodem, sokiem z cytryny , miętą i jogurtem. Masę wstawić do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny, ale  co pół godziny trzeba ją przemieszać. Podawać udekorowane miętą.

 


DeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze