cukinia faszerowana ricottą

Latem zdecydowanie chętniej jem warzywa i ryby niż potrawy mięsne. Cukinię mogę jeść na okrągło, w różnej postaci. Faszerowaną cukinię robi się szybko, jest delikatna w smaku, a jednocześnie aromatyczna dzięki świeżym ziołom.

cukinia faszerowana ricottą

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 150 g ricotty
  • 1 czubata łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżka świeżo posiekanych ziół (bazylia tajska, estragon, szałwia, tymianek)
  • 1 łyżka ulubionej oliwy (dałam truflową)
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie 2-3 młode buraczki

Umyj cukinię, przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ (najlepiej za pomocą łyżki do owoców) i posól środek. Zostaw na ok. 20 minut, aż cukinia puści sok.

Świeże zioła posiekaj. W misce rozgnieć widelcem ricottę, dodaj drobno pokrojony czosnek, parmezan, oliwę i świeże zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Cukinię osusz papierowym ręcznikiem. Wypełnij połówki cukinii serową masą.

Buraczki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki.

Naczynie do zapiekania wysmaruj delikatnie oliwą, ułóż połówki cukinii oraz buraczki.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka.

Cukinię faszerowaną ricottą przed podaniem skrop delikatnie oliwą. Lekko schłodzone białe wino będzie miłym dodatkiem do posiłku :)

Zobacz inne przepisy z cukinią

 

cukinia faszerowana ricottą

Cukinia faszerowana ricottą


Dania głównePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

  1. martallo says:

    Wyglada super ale nie jest czasem zbyt mdła?Z ricotta roznie bywa..Ja mam zamiar teraz zrobic z Peccorino,juz sie zaopatrzylam(w lidlu sa po 1.99 jakby ktos pytal)

  2. Agata says:

    Nie jest mdła dzięki świeżym ziołom i młodemu czosnkowi. Dodatkowo skrapiam oliwą truflową po upieczeniu, która jest bardziej aromatyczna od zwykłej i od której jestem uzależniona ;)