To już kolejny przepis na tartę z truskawkami . Tym razem w połączeniu z cytrynowym kremem. Jest krucha, delikatna, pyszna!
Tarta z truskawkami powstała spontanicznie, bowiem został mi kawałek kruchego ciasta (żal było wyrzucać) i żółtka po białej pavlovej.
na ciasto:
- 160 g mąki
- 20 g cukru
- szczypta soli
- 100 g masła
- 40 ml kwaśnej śmietany
na krem:
- 250 ml mleka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 5 żółtek (wystarczą 3)
- 50g cukru
- 2 łyżki mąki
- łyżka masła
wierzch:
- 1,5 szklanki truskawek
Z mąki, cukru, soli i masła ugnieć ciasto do otrzymania kruszonki. Następnie dodaj śmietanę. Zwiń ciasto w kulkę i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je(wystarczy na formę o średnicy ok.22 cm lub prostokątną foremkę do tarty). Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego kulki ceramiczne lub suchą fasolę, aby obciążyć ciasto, Piecz 10 minut, a następnie usuń kulki i papier, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ok. 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni. Wyciągnij ciasto i pozostaw do ostygnięcia.
Zagotuj szklankę mleka z otartą skórką z cytryny. Å»ółtka ubij do białości razem z cukrem. Dodaj mąkę i wymieszaj. Do gotującego się mleka wlej masę żółtkową i energicznie mieszaj, aby nie było grudek. Gotuj krem ok. 5 minut, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj czubatą łyżkę masła i wymieszaj.
Krem przełóż na upieczony spód ciasta. Na wierzch daj truskawki pokrojone na 4 części.
Udekoruj listkami mięty i melisy.
Przed podaniem można całość posypać cukrem pudrem.
10 komentarzy
wiosenka27 says:
Ależ kuszące ciasto:)
Angie says:
Cudo! Wyglada po prostu oblędnie!
kuchennefascynacje says:
wspaniałe połączenie, kusząca tarta.
mojetworyprzetwory says:
Wygląda wspaniale! Pyszne ciasto i piękna forma!
aga says:
Super wygląda, musi być pyszna! Super forma:)
adi says:
Wyglada prześlicznie i pewnie tak smakuje. Pozdrawiam serdecznie!
Madame Edith Blog says:
Śliczna tarta! Sama robię podobną, tyle że z masą na mascarpone, a nie żółtkach :)
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Edith
Mama Alergika says:
Foremka przyciąga wzrok, jest śliczna a ciasto i z nazwy i wykonania cudne!
Agata says:
Dziękuję :) Ta forma była moim marzeniem, w Polsce niestety nie do zdobycia, a szkoda. Dostałam ją od znajomej mieszkającej w Belgii. Przesyłka wywołała we mnie tyle radości, co w dzieciństwie upragniona zabawka :)
karmel-itka says:
piękne, urocze zdjęcia ;]
tarta natomiast rewelacyjna! pełna smaku. bardzo orzeźwiająca i taka letnia!